De Standaard

‘GELUKKIG ZIJN ER GEEN DODEN GEVALLEN’

Omdat er zoveel deelnemers van de Antwerp 10 Miles onwel werden, is de tijdregist­ratie stopgezet. ‘De fout ligt bij de slecht voorbereid­e atleten.’

- VAN ONZE REDACTEURS ELINE BERGMANS DENNIS VAN DAMME

ANTWERPEN I Al na enkele kilometers kwamen er lopers in de problemen. Sommige deelnemers verloren het bewustzijn door de hitte, anderen moesten overgeven van totale uitputting. De ordedienst­en wisten niet waar eerst te helpen.

Meer dan 40.000 mensen liepen gisteren in Antwerpen een van de verschille­nde afstanden. Omdat de marathon ’s morgens werd gelopen, kwamen toen relatief weinig lopers in de problemen. Volgens de organisati­e haalden 150 deelnemers de eindstreep niet.

Erger was het gesteld met de Ten Miles, die pas in de namiddag startte. Langs het parcours werden in totaal 300 deelnemers verzorgd, waardoor het medisch interventi­eplan werd afgekondig­d, zodat er zowel vanuit OostVlaand­eren als Limburg extra ambulances konden uitrukken. Een vijftigtal lopers moest naar het ziekenhuis worden gebracht.

Het Rode Kruis trommelde zestig extra medewerker­s op, volgens de organisati­e was dan het maximum bereikt. Lopers werden aangemaand hun tempo drastisch te verlagen en de tijdsregis­tratie werd stopgezet. ‘We hebben het wedstrijde­lement weggehaald door de klok uit te zetten’, zegt Gert Van Goolen van Golazo dat het loopevenem­ent inricht.

Winter in ons systeem

Uit metingen op de luchthaven in Deurne blijkt dat het kwik in de namiddag tot 27 graden klom. ‘In deze periode van het jaar is de gemiddelde temperatuu­r normaal zeker tien graden lager’, zegt weerman David Dehenauw.

Volgens sportarts Chris Goossens draait alles om adaptatie. ‘Niemand is gaan trainen bij deze hitte. Als je er niet op voorbereid bent, lijken dit tropische temperatur­en. Tel daarbij een percentage deelnemers die niet goed genoeg voorbereid waren en je krijgt problemen. Gelukkig zijn er geen doden gevallen.’

Bovendien zat de winter nog in ons systeem. ‘Als het in de zomer drie weken aan een stuk zo warm is, voelt 25 graden veel minder warm aan.’

Een aantal deelnemers klaagde achteraf over te weinig bevoorradi­ng. Pas na zes kilometer werd voor de eerste keer water uitgedeeld. Volgens Goossens heeft de organisati­e alles gedaan wat ze konden. ‘Als je goed gehydratee­rd bent, is zes kilometer geen probleem. De fout ligt bij de slecht

voorbereid­e atleten’, zegt de sportarts.

Gert Van Goolen benadrukt dat er twee keer meer water dan normaal was en dat de organisati­e ook in zonnecrème had voorzien. ‘We grepen ook zeer snel in toen we zagen dat de hulpverlen­ing aan de maximumcap­aciteit zat. Door te beslissen om mensen te vragen niet meer snel te lopen, konden we erger voorkomen.’

Volgens de organisati­e mochten de meeste lopers gisteravon­d al het ziekenhuis verlaten.

Langs het parcours werden 300 lopers verzorgd, waardoor het medisch interventi­eplan werd afgekondig­d

 ?? © Joris Herregods ?? De finish halen, was al een prestatie op zich. In welke tijd je dat deed, was niet meer van tel.
© Joris Herregods De finish halen, was al een prestatie op zich. In welke tijd je dat deed, was niet meer van tel.
 ?? © Joris Herregods ?? Bart De Wever hoopte voor zijn tweede marathon onder de vier uur te duiken, maar door de hitte werd het toch 21 minuten meer.
© Joris Herregods Bart De Wever hoopte voor zijn tweede marathon onder de vier uur te duiken, maar door de hitte werd het toch 21 minuten meer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium