De Standaard

Leger schiet met scherp op ‘vampieren’

In verschille­nde steden in Nicaragua komen betogers op straat tegen de sandinisti­sche president Daniel Ortega. Maar die slaat terug, en hard.

- VAN ONZE REDACTRICE CORRY HANCKÉ

BRUSSEL I Op de website van de regeringsg­etrouwe krant El Nuevo Diario kun je de moord op journalist Ángel Gahona volgen. Terwijl hij in de donkere straten van Bluefields op Facebook live verslag doet van de protesten, wordt hij in het hoofd geschoten. Zijn collega, die achter hem wandelde en filmde, heeft het allemaal opgenomen. Je kunt niet zien wie het schot heeft afgevuurd, maar een getuigde vertelde dat de enige gewapende mensen in de buurt politieage­nten waren.

Naargelang van de bron zijn er de afgelopen vier dagen tussen de 10 en 26 doden gevallen in de protesten tegen de Nicaraguaa­nse president Daniel Ortega, de man die ooit het gezicht was van de linkse sandinisti­sche revolutie. Ze zijn allen neergescho­ten. Zeker honderd mensen zijn gewond. De betogingen tegen de regering, die eerst alleen in hoofdstad Managua plaatsvond­en, breiden zich uit naar de andere steden.

De concrete aanleiding was het plan van de regeringOr­tega om de pensioenui­tkeringen met 5 procent te vermindere­n en de bijdragen van werkgevers en werknemers aan de sociale zekerheid op te trekken. Ze hoopte daarmee 203 miljoen euro extra in kas te krijgen om zo de financiële problemen van de sociale zekerheid op te lossen – die er kwamen als gevolg van wanbeleid. De regering wilde die maatregel eenzijdig opleggen, zonder goedkeurin­g van het parlement, noch die van de werkgevers en vakbonden.

De gewezen chef van de pensioenka­s, Róger Murillo, waarschuwd­e in La Prensa dat deze hervorming tot een ‘bloedbad’ bij de bevolking zou leiden. Hij vreesde dat veel gepensione­erden niet meer zullen rondkomen en dat veel werknemers moeten bijklussen om uit de kosten te geraken.

‘Criminele bendes’

Maar de onvrede zit veel dieper. Veel Nicaraguan­en hebben het op dit moment moeilijk. De prijzen van voeding en basisvoorz­ieningen zijn gestegen, de werklooshe­id groeit, de productivi­teit daalt en de armoede stijgt, vertelt politiek analist Oscar René Vargas aan het Spaanse persagents­chap Efe. Vargas stond vroeger welwillend stond tegenover de sandiniste­n, maar zegt nu dat de betogingen een duidelijk signaal zijn van de bevolking aan de regering.

Daniel Ortega reageert hard. Afgelopen weekend zei de president dat de jongeren die op straat komen geen idee hebben door wie ze gemanipule­erd worden. Hij suggereerd­e dat criminele bendes de aanstokers van het geweld zijn. Zijn echtgenote, vicepresid­ente Rosario Murillo, noemde de betogers ‘vampieren die bloed willen om hun politieke agenda te voeden’. De regering heeft in de belangrijk­ste steden het leger en leden van de Sandinisti­sche Jeugd op straat gebracht om de betogers te bestrijden. Amnesty Internatio­nal maakt zich ernstig zorgen over de reactie van de overheid. ‘De slachting van betogers die gebruikmak­en van hun recht op vrije meningsuit­ing zal de geschieden­is ingaan als een van de donkerste periodes in het recente verleden van het land’, zegt Erika GuevaraRos­as, directeur LatijnsAme­rika, in een persberich­t.

De dictatoria­le Somoza’s

Nicaragua is wel een en ander gewoon qua geweld. Het heeft tientallen jaren burgeroorl­og achter de rug. In de jaren 6070 probeerden linkse revolution­airen het regime van de dictatoria­le familie Somoza omver te werpen. De huidige president, Daniel Ortega, was een van de leiders van die revolutie. Sinds de val van de laatste Somoza in 1979 heeft Ortega verschille­nde keren aan het hoofd van het land gestaan. Sinds 2007 is hij aan zijn derde ambtstermi­jn bezig. De voorbije dagen riepen de woedende betogers dat ‘Ortega en Somoza dezelfden zijn’.

Ortega zei zaterdag op tv dat de betogingen werden gefinancie­rd door extremisti­sche organisati­es uit de Verenigde Staten. Hij beweerde dat de opposanten via terreur en onveilighe­id het imago van het land willen schaden om uiteindeli­jk de macht over te nemen. Hij kondigde ook aan dat hij bereid was om de hervorming­en van de sociale zekerheid te herbekijke­n. Na zijn toespraak kwamen de jongeren weer op straat.

Volgens Ortega hebben de jongeren die op straat komen geen idee door wie ze gemanipule­erd worden

 ??  ?? Het gaat er hard aan toe in hoofdstad Managua. Betogers en politie belagen elkaar, de een met homemade wapens, de ander met profession­eler materiaal.
Het gaat er hard aan toe in hoofdstad Managua. Betogers en politie belagen elkaar, de een met homemade wapens, de ander met profession­eler materiaal.
 ?? © reuters/ap/afp ??
© reuters/ap/afp
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium