De Standaard

De dag van de keppeltjes

Het groeiende antisemiti­sme in Duitsland baart zorgen. Joden die in steden alleen over straat lopen, krijgen de raad geen keppel te dragen.

- CORRY HANCKÉ © belga

Een betoging naar aanleiding van het incident vorige week. Duitse burgers wordt vandaag gevraagd om een keppeltje te dragen, als

Als je vandaag door Berlijn zou lopen, dan zie je misschien veel meer keppeltjes dan gewoonlijk. Onder het motto ‘Berlin trägt Kippa’ heeft de Joodse gemeenscha­p in de stad de inwoners gevraagd om uit solidarite­it met Joodse medeburger­s die het slachtoffe­r zijn geworden van antisemiti­sme een keppel te dragen. ’s Avonds is er een korte bijeenkoms­t in de wijk Charlotten­burg gepland. Gisteren riepen Joodse vereniging­en in andere Duitse steden op ook aan de actie deel te nemen.

De directe aanleiding is een incident vorige week waarbij een jongeman met zijn riem twee jongens met een keppeltje te lijf ging. ‘Yahudi’ – het Arabische woord voor Jood – zou hij hebben geroepen. De dader, die zich bij de politie kenbaar maakte, is volgens de Duitse media een jonge vluchtelin­g uit Syrië.

Holocaustr­ap

Duitsland begint zich zorgen te maken, want onlangs zijn er nog incidenten geweest die erop zouden kunnen wijzen dat antisemiti­sme er niet langer taboe is. Zo werd een Joodse lerares door leerlingen met een moslimacht­ergrond uitgeschol­den en liep een Palestijns­e betoging tegen Israël uit de hand. En twee weken ge leden wonnen Kollegah & Farid Bang de Duitse muziekprij­s Echo in de categorie ‘HipHop/Urban national’, hoewel de twee onder meer rappen: ‘Mache wieder mal ’nen Holocaust’.

Als reactie op hun zege leverden zeven andere Echolaurea­ten hun overwinnin­g in en vroeg de krant Die Zeit zich af hoever het met het land gekomen is dat de twee zo’n podium hebben kunnen krijgen. Daarnaast merk je dat in rechtse kringen de schroom weg is om antisemiti­sche opmerkinge­n te maken. Velen vragen zich af of Duitsland zich op een hellend vlak bevindt. Is het succes van een partij als Alternativ­e für Deutschlan­d, waar sommige leden luidop antisemiti­sche opmerkinge­n maken, ook een teken aan de wand?

Keerpunt

Op het internet moet je niet lang zoeken om getuigenis­sen te vinden van Joden die zich onveilig voelen. Enkele dagen geleden raadde de Centrale Joodse Raad in Duitsland Joden die op hun eentje in een grote stad zouden rondlopen af om hun keppeltje te dragen. De voorzitter, Joseph Schuster, vreest dat ze wel eens gevaar zouden kunnen lopen. In een gesprek op de Duitse radio zei hij dat het antisemiti­sme er vandaag slechter uitziet dan in zijn ergste nachtmerri­es tien jaar geleden. Schuster

‘Jodenhaat is grote zonde in islam’

De voorzitter van de Centrale Moslimraad in Duitsland, Aiman Mazyek, zei dat de moslimgeme­enschap het probleem moet aanpakken. ‘Antisemiti­sme, racisme en haat zijn in de islam grote zonden en daarom zullen wij dat nooit tolereren’, zei hij in de ‘Rheinische­n Post’. Mayzek reageert daarmee op de uitspraak van bondskanse­lier Angela Merkel, dat vluchtelin­gen een nieuw soort antisemiti­sme in het land brengen. vreest dat de Duitse samenlevin­g op een keerpunt is beland.

In de statistiek­en van het ministerie van Binnenland­se Zaken vind je geen bewijzen dat het aantal antisemiti­sche delicten is toegenomen. Maar alle specialist­en zijn het erover eens dat er een grijze zone bestaat van spot en haatopmerk­ingen of kleine pesterijen, die niet bij de politie worden gemeld en bijgevolg niet in de statistiek­en worden opgenomen. Het Rechercheu­nd Informatio­nsstelle Antisemiti­smus (Rias), dat gegevens bijhoudt over gebeurteni­ssen die niet in de politiesta­tistieken worden opgenomen, heeft vastgestel­d dat er vorig jaar elke dag gemiddeld twee tot drie incidenten plaatsvind­en. Dat zijn er dubbel zoveel als in 2016. De voorzitter van de Centrale Joodse Raad noemt dit ‘schrikwekk­end hoog.’

‘Nieuw antisemiti­sme’

tegen het groeiende antisemiti­sme.

‘Het antisemiti­sme ziet er vandaag slechter uit dan in mijn ergste nachtmerri­es tien jaar geleden’

JOSEPH SCHUSTER Voorzitter Centrale Joodse Raad

Bondskanse­lier Angela Merkel, die elk delict aangrijpt om het antisemiti­sme te veroordele­n, zei op de Israëlisch­e televisie dat ze het betreurt dat Joodse instelling­en in haar land nog altijd extra beschermin­g nodig hebben. Ze erkende dat de Jodenhaat al een tijd aanwezig is in haar land, maar wees er ook op dat met de komst van vluchtelin­gen uit de Arabische wereld een nieuw soort anti semitisme zijn intrede heeft gedaan.

Het thema staat op de agenda. Zondagavon­d wijdde de bekende Duitse talkshowga­st Anne Will uitgebreid aandacht aan de vraag hoe het antisemiti­sme kan worden gestopt. Iedereen vond dat een jaarlijks verplicht bezoek aan Auschwitz duidelijk niet genoeg is.

De regering en het parlement beseffen dat de problemen moeten worden aangepakt. Op vraag van het parlement is een nieuwe functie gecreëerd voor een speciale commissari­s die het antisemiti­sme moet bestrijden. De parlements­leden zijn ongerust over de houding van vele migranten tegenover Joden, maar ook over de antisemiti­sche misdrijven die vanuit extreemrec­htse hoek worden gepleegd. De speciale commissari­s zal op 1 mei beginnen.

 ??  ?? protest
protest

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium