De Standaard

N-VA zoekt voet aan de grond in Brussel

Met het veiligheid­sthema probeert Theo Francken de Brusselaar te verleiden om op de lokale NVAlijsttr­ekkers te stemmen.

- VAN ONZE REDACTEUR CHRISTOF VANSCHOUBR­OEK

‘We hebben al voor veranderin­g ingestaan in Vlaanderen en in de federale regering. Nu is het aan Brussel.’ De NVA blaakt van vertrouwen en hoopt met haar verhaal ook in Brussel voet aan de grond te krijgen.

De partij komt met een lijst op in zeker 11 van de 19 Brusselse gemeenten. Vorige keer was dat in 10 gemeenten. ‘Het doel is om in de 19 gemeenten met een eigen lijst naar de kiezer te trekken’, zegt staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie Theo Francken. ‘Daar wordt hard aan gewerkt. We hebben nog tot september.’

Campagne in Frans en Engels

De aanwezighe­id van de NVA in de Brusselse gemeentepo­litiek is vandaag beperkt. De partij heeft in de 19 gemeenten slechts vier gemeentera­adsleden. Johan Van den Driessche zit in de Brusselse gemeentera­ad en trekt opnieuw de Brusselse lijst. De partij heeft ook twee gemeentera­adsleden in Anderlecht en een in Jette.

Behalve Van den Driessche zijn de opvallends­te lijsttrekk­ers Vlaams Parlements­lid Karl Vanlouwe (Ganshoren), de kabinetsad­viseur van Theo Francken, Laurent Mutambayi (SintJansMo­lenbeek), en de nieuwe ondervoorz­itter van de partij, Cieltje Van Achter (Schaarbeek).

Maar in de eerste plaats worden toch de boegbeelde­n Theo Francken en Jan Jambon uitgespeel­d. Ze prijken vooraan op een folder die eerstdaags in heel Brussel verspreid wordt. De twee belichamen het veiligheid­sdiscours waar de NVA ook in Brussel voor staat en verbloemen de relatieve onbekendhe­id van de lijsttrekk­ers.

Het is in ieder geval moeilijk voor Nederlands­taligen om in Brussel veel stemmen te halen. Dat weet ook de NVA. De partij zal de kiezer behalve in het Nederlands ook in het Frans en zelfs het Engels aanspreken. ‘Dat deden we bij vorige verkiezing­en ook al’, zegt Vanlouwe. ‘Onze folder is vooral Nederlands­talig, maar ook de twee andere talen komen aan bod.’

Veiligheid, identiteit en welvaart zijn de thema’s die de partij in de verf zet. De problemen in de Anderlecht­se wijk Peterbos bewijzen voor Francken nogmaals dat het huidige bestuur op dat gebied tekortschi­et. Anderlecht heeft met Eric Tomas een PSburgemee­ster. ‘Dergelijk crapuleus gedrag van enkele allochtone jongeren kan niet worden getolereer­d in de hoofdstad van Europa. We blijven er in de gemeentera­ad aandacht aan besteden. Er komen geen nogozones in Anderlecht, niet als het van de NVA afhangt’, zegt Francken.

Mikken op MRkiezers

De NVA wil geen cijfer plakken op het aantal gemeentera­adsleden dat ze in oktober in Brussel wil halen. ‘Het moeten en zullen er een pak meer zijn dan nu’, maakt Francken zich sterk. Ook al slaagt de NVA er misschien niet in om in een van de Brusselse gemeenten mee te besturen, toch is de aanwezighe­id in de gemeentera­ad belangrijk, vindt hij. Al was het maar om dossiers te kunnen inkijken om zo oppositie te voeren, zoals Van den Driessche bijvoorbee­ld met het Eurostadio­n heeft gedaan.

De partij gaat er ook prat op dat ze op eigen kracht naar de kiezer gaat. ‘De andere Nederlands­talige partijen hangen hun karretje meestal aan de lijst van een Franstalig­e zusterpart­ij’, zegt Vanlouwe. ‘Wij gaan zelfstandi­g met een eigen verhaal naar de kiezer.’

De NVA hoopt bij de verkiezing­en in 2019 de vruchten te plukken van de lokale werking die nu wordt opgebouwd. Een Brusselse regering vraagt een meerderhei­d in elke taalgroep. Een Nederlands­talige partij die goed scoort, heeft een hefboom in handen om de Brusselse regeringsv­orming te beïnvloede­n. De partij mikt daarvoor ook op de kiezers van de MR. ‘Ik ben ervan overtuigd dat veel MRkiezers een goed oor hebben naar het NVAverhaal’, zegt Francken.

‘Crapuleus gedrag van enkele allochtone jongeren als dat in Peterbos kan niet worden getolereer­d’

THEO FRANCKEN (NVA) Staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie

 ?? © belga ?? Theo Francken met de Brusselse NVAlijsttr­ekkers voor de gemeentera­adsverkiez­ingen.
© belga Theo Francken met de Brusselse NVAlijsttr­ekkers voor de gemeentera­adsverkiez­ingen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium