De Standaard

Minder geld voor slecht beheerde sportbonde­n

-

Uit een doorlichti­ng blijkt dat een op de drie federaties zakt op het vlak van ‘goed bestuur’. Bevoegd minister Muyters wil daarom bijsturen.

Papa die voorzitter is en zoonlief gedelegeer­d bestuurder. Bestuursve­rgaderinge­n waar al twintig jaar lang dezelfde vijf mannen samenkomen. Niemand die in het jaarversla­g kan nagaan welke kosten en vergoeding­en betaald zijn. Er mangelt soms nogal wat aan de werking van de sportbonde­n in Vlaanderen.

Er zijn er 46, van Voetbal Vlaanderen tot de Nederlands­talige Liga voor Onderwater­onder zoek en sport. En één op de drie (16) is gebuisd op het vlak van goed bestuur. Dat blijkt uit een onderzoek van de Vlaamse overheid, één jaar nadat Vlaams minister van Sport Philippe Muyters (NVA) een gedragscod­e heeft opgelegd.

‘Er zijn al veel stappen gezet’, zegt Muyters. ‘Maar er is nog heel veel werk aan de winkel. De federaties krijgen veel geld van de belastingb­etaler en van de sporters, dus dat moeten ze goed beheren.’

20,7 miljoen euro per jaar krijgen ze, om precies te zijn. Maar de gedragscod­e is niet vrijblijve­nd: wie slecht scoorde op het vlak van goed bestuur, krijgt straks minder subsidies. ‘15 procent van het tota le budget is afhankelij­k van die score’, zegt Muyters.

Het gaat dus om 3,1 miljoen euro die in juni op die basis wordt verdeeld. Wie goed scoort, krijgt meer. De gebuisden moeten het met minder doen. Dat nieuwe principe geldt vanaf dan al voor een deel, tegen 2020 volledig.

‘Wij hebben dat geld nodig, we hebben veertien mensen personeel in dienst’, reageert Marc Verlinden, voorzitter van Basket Vlaanderen. Zijn federatie zal nog nét evenveel subsidies krijgen. ‘Maar we hebben nog ongeloofli­jk veel werk om in orde te zijn. Voor ons is dat een revolutie. Ik vraag me af hoe de kleinere federaties dat doen.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium