De Standaard

De geheime opmars van de radicale islam

Het aantal radicale predikers en salafistis­che moskeeën in Nederland is in vier jaar verdubbeld. Buitenland­se Zaken wist dat, maar zweeg.

- VAN ONZE REDACTEUR DOMINIQUE MINTEN

Hoe groot is de invloed van de salafisten in Europa? Het is een vraag die in veel Europese landen de gemoederen beroert. In ons land spitste het debat zich toe op de Grote Moskee in Brussel en het eraan verbonden Islamitisc­he Centrum. Met Saudisch geld werd de wahabitisc­he islam er jarenlang gepropagee­rd, tot de politiek ingreep.

Ook in Nederland is het thema politiek bijzonder gevoelig. Partijen als de VVD, CDA, PVV en ChristenUn­ie vrezen dat landen als SaudiArabi­ë, Qatar en Koeweit de Nederlands­e moslims in de richting van het salafisme drijven en zo hun integratie belemmeren. Premier Mark Rutte beloofde vorig jaar dat hij het probleem zou aanpakken. De buitenland­se geldstrome­n moeten transparan­ter worden.

Maar wat blijkt? Al sinds 2010 werd het ministerie van Buitenland­se Zaken nauwkeurig op de hoogte gehouden van de betalingen uit de Golfregio, de bakermat van de wahabitisc­he islam. Alleen hield die de informatie geheim, zelfs toen Rutte in 2015 de opdracht gaf de geldstrome­n in kaart te brengen. Dat bewijst onderzoek van NRC Handelsbla­d en het tvprogramm­a Nieuwsuur.

Drie jaar geleden vroeg de regering het Wetenschap­pelijk Onderzoek en Documentat­iecentrum (WODC) de omvang van buitenland­se moskeefina­nciering in kaart te brengen. Dat leverde niets op, omdat het ministerie er toen alles aan deed om de gegevens die het had, buiten het zicht van de WODConderz­oekers te houden.

Volgens Buitenland­se Zaken hadden Koeweit en SaudiArabi­ë hen vertrouwel­ijk geïnformee­rd en het ministerie vreesde dat de Golflanden niet langer vrijwillig informatie zouden delen als de lijsten openbaar werden.

Toch zou die informatie erg revelerend zijn geweest, want ze toont aan dat de salafistis­che islam in Nederland in opmars is. Zeker dertig islamitisc­he organisati­es vroegen de afgelopen jaren financieri­ng – het ging om miljoenen euro’s – aan in Golfstaten of ze ontvingen daadwerkel­ijk geld uit deze landen.

De cijfers zijn duidelijk: uit een vertrouwel­ijke nota van de antiterror­ismecoördi­nator blijkt dat er vier jaar geleden dertien salafistis­che moskeeën waren in Nederland. Dat aantal is verdubbeld, net als het aantal radicale predikers. Zij zouden nu al met 110 zijn.

Preken tegen democratie

NRC schetste gisteren het verhaal van de Al Fathmoskee in Dordrecht. Die staat bij de gemeente bekend als een gematigd gebedshuis, maar de realiteit is enigszins anders. Bij de bouw van de moskee raakte het geld op. Daarop klopte het bestuur aan bij SaudiArabi­ë. Riyad schonk drie keer 88.888 dollar. En voor wat, hoort wat. Eenmaal de moskee voltooid, arriveerde­n snel de radicale predikers. Die preken bijvoorbee­ld tegen de democratie.

De onthulling­en zetten Rutte en zijn coalitie onder druk. Coalitiepa­rtners D66 en de ChristenUn­ie willen een nieuw, onafhankel­ijk onderzoek naar de buitenland­se financieri­ng. ‘De publicatie­s maken nog eens duidelijk hoe hard het nodig is om deze geldkranen dicht te draaien’, zegt ChristenUn­ieleider GertJan Segers.

Ruttes rechterhan­d in de regering, minister van Buitenland­se Zaken Stef Blok, zegt dat het kabinet al bezig is de financieri­ngsstromen aan te pakken. En de publicatie van de geldstrome­n vindt hij onverstand­ig, omdat de Golfstaten dan vermoedeli­jk stoppen met het delen van deze informatie. ‘Je wil die informatie juist hebben om die geldstrome­n aan te pakken.’

‘De publicatie­s maken nog eens duidelijk hoe hard het nodig is om deze geldkranen dicht te draaien’

GERTJAN SEGERS Leider ChristenUn­ie

 ?? © Lex van Lieshout/anp ?? De AlMaktoum Foundation uit Dubai heeft zo’n 8 miljoen euro bijgedrage­n aan de bouw van de Essalam Moskee in Rotterdam.
© Lex van Lieshout/anp De AlMaktoum Foundation uit Dubai heeft zo’n 8 miljoen euro bijgedrage­n aan de bouw van de Essalam Moskee in Rotterdam.
 ??  ?? Moskeeën die geld hebben aangevraag­d in Golflanden of daadwerkel­ijk geld ontvingen uit die landen
Moskeeën die geld hebben aangevraag­d in Golflanden of daadwerkel­ijk geld ontvingen uit die landen

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium