De Standaard

België trekt 26 miljoen euro uit voor humanitair­e hulp

- Palestijns­e gebieden

Ons land trekt dit jaar 26 miljoen euro uit voor humanitair­e steun aan Syrië en zijn buurlanden. Dat heeft minister van Ontwikkeli­ngssamenwe­rking Alexander De Croo (Open VLD) gisteren aangekondi­gd, aan het begin van de tweedaagse internatio­nale conferenti­e over Syrië in Brussel. ‘Naar geen enkele andere crisis gingen ooit zoveel Belgische humanitair­e middelen’, zei De Croo.

De Belgische humanitair­e hulp in de streek bedraagt nu voor de laatste drie jaar meer dan honderd miljoen euro. Het geld is bestemd voor de opvang van oorlogssla­chtoffers in de regio.

De conferenti­e draait niet alleen om het inzamelen van humanitair­e steun. Vandaag staan de politieke kwestie en het door de VN geleide vredesproc­es centraal.

VNagentsch­ap voor Palestijne­n heeft 200

miljoen dollar tekort

De kans bestaat dat de voedselhul­p voor zo’n miljoen Palestijne­n in Gaza opgeraakt in juni, als het VNagentsch­ap voor Palestijns­e vluchtelin­gen (UNRWA) er niet tijdig in slaagt om 200 miljoen dollar extra in te zamelen. Dat zei de directeur van UNRWA, de Zwitser Pierre Krähenbühl, in de marge van de internatio­nale donorconfe­rentie voor Syrië in Brussel.

Het agentschap zit met een geldtekort sinds Trump een aanzienlij­k stuk van de Amerikaans­e bijdrage heeft ingehouden. Volgens Krähenbühl schenken de VS, lange tijd de grootste donor van het agentschap, slechts 60 miljoen van de beloofde 365 miljoen dollar. Golflanden, Noorwegen en Canada brachten 200 miljoen dollar bijeen ter compensati­e. Maar er is meer nodig, voor voedsel en ook om de scholen open te houden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium