De Standaard

Ode aan de raarheid

- JOKE VAN CAESBROECK

L aatst werd ik tot tranen toe ontroerd door een auberginer­ecept. Voor iemand die alleen op een ander voedsel eet dat naar voedsel smaakt, is dat op zijn minst wonderlijk te noemen. Het recept stond dan ook niet in een kookboek. Wel in Dembrandt, een boek met kort proza geschreven door Marc van der Holst. Marc is een Nederlande­r. Hij tekent, maakt muziek, schrijft gedichten en korte stukjes. Op de achterflap van Dembrandt noemen ze hem een cultheld. Wat mij betreft mogen ze de man een held tout court noemen.

‘My girl, my girl, maak met een scherp mes een ondiepe inkeping in de buitenrand van elke plak aubergine en een ondiep kruis in de bovenkant. Don’t lie to me. Giet een laag van 8 cm olie in een diepe, zwarte frituurpan. Tell me where did you sleep last night.’ (*)

Wie dit schrijft weet dat een deel van de lezers er maar weinig van zal begrijpen. En daarin zit meteen ook de kracht van het hele boek. Er wordt geen enkel compromis gesloten. Het is een regelrecht­e ode aan de raarheid: ik laat u binnen in mijn kop, denk er vervolgens het uwe van.

Maar o, wat willen wij de dingen toch graag begrijpen van zodra ze op papier staan. Terwijl we wel van onze sokken geblazen worden door een rotsformat­ie aan de andere kant van de wereld waarvan we niet weten hoe die ooit ontstaan is. Of door een liedje waarvan we niet alle akkoorden zitten te analyseren alvorens we het mooi vinden. Want wat Van der Holst schrijft is raar, absurdisti­sch en bevreemden­d eigenzinni­g, maar ook van een rotsformat­ie en liedjesach­tige schoonheid. Een kort stukje over een replica van de Mona Lisa eindigt zo: ‘Nog even over die glimlach: onderzoek met emotieherk­enningssof­tware heeft uitgewezen dat Mona Lisa voor 83 procent gelukkig is. De replica is precies even gelukkig.’

Ik laat u binnen in mijn kop, denk er vervolgens het uwe van

En nu ga ik voor het eerst in mijn leven aubergines klaarmaken. Allicht zullen ze iets te gezouten zijn.

(*): Lees in het boek de rest van het recept. Ik krijg hier te weinig plaats en ik heb een rare soort honger.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium