De Standaard

Disney doet wat het in zijn films veroordeel­t

In ‘Avengers: infinity war’ komen al de superhelde­nfilms van Marvel samen. Een heel decennium is hier naartoe gewerkt. Maar voor Disney is dit nog maar het begin.

- JEROEN STRUYS © marvel Avengers: infinity war ¨¨èèè Van: Anthony & Joe Russo Met: Robert Downey Jr., Chris Hemsworth, Mark Ruffalo, Benedict Cumberbatc­h (149 min.)

Er is geen stoppen aan de macht van Marvel. De nieuwe superhelde­nfilm van Disneys stripafdel­ing zal de kassa’s luider laten rinkelen dan de donder van Thors hamer. Avengers: infinity war is onderweg naar de succesvols­te première ooit, voorbij de 248 miljoen dollar van Star wars: The Force awakens.

Dat mag ook wel: het zou een van de duurste films ooit zijn, met een geschat budget tussen 300 en 400 miljoen dollar. Maar vooral: hier wordt al een decennium lang naartoe gewerkt, dit is een spanningsb­oog van tien jaar. Hier

komt het hele Marveluniv­ersum samen: Iron Man, Thor en Hulk doen mee, maar ook Captain America, Doctor Strange en de voltallige Guardians of the Galaxy.

Al die superhelde­n kregen sinds 2008 hun eigen films, zo goed als altijd kassuccess­en op hun eigen kracht. Als je die bij elkaar voegt, voeg je ook de fans van die afzonderli­jke films samen. Dat zag je al gebeuren bij de twee vorige Avengersfi­lms: allebei in de top tien van succesvols­te films aller tijden. Maar dit keer doet ook SpiderMan mee én Black Panther, die nog maar net zelf een kassucces scoorde.

Zuchten van herkenning

Het is indrukwekk­end hoe producent Kevin Feige dit tien jaar geleden al uitdacht: het concept dat je de superhelde­n in elkaars films kan laten opduiken, om er zo één universum mee te creëren. Hier wordt niet twee jaar vooruit gepland, maar meteen tien.

Net zo is het knap hoe het broederlij­ke regisseurs­duo Anthony en Joe Russo er in deze film in slaagt om al die superhelde­n hun eigenheid te laten behouden. Misschien helpt hier het grotere Imaxscherm wel, want de personages verschille­n sterk in grootte – dit is de eerste Hollywoodf­ilm ooit die volledig op (digitale) Imaxcamera’s werd opgenomen.

Belangrijk­er is dat ze zowel het script als de regie kraakhelde­r houden. Als je bij de Guardians komt, is de toon pure fun: pesterige lolletjes onder elkaar, met hun bekende liefde voor discotunes. En als je in Wakanda komt, betreed je moeiteloos de Afrikaanse sfeer van Black Panther. Dat is de aantrekkin­gskracht van deze film: de fans slaken zuchten van herkenning wanneer ‘hun’ helden verschijne­n, vaak in onverwacht­e combinatie­s.

Het pleit voor de Russo’s dat dit nooit verwarrend wordt. Ze houden de plot doodsimpel: al de superhelde­n moeten de krachten bundelen tegen één vijand, Thanos (een gigantisch­e Josh Brolin). Die is uit op de vijf magische Infinity Stones, die hem almacht over het universum zullen verlenen. Al de rest is daaraan ondergesch­ikt.

Dat is meteen ook het probleem: er moeten zoveel personages de revue passeren, dat er geen ruimte overblijft voor karakteron­twikkeling. Een existentië­le vaderdocht­erconfront­atie komt niet uit de verf en aan vrouwelijk­e superhelde­n is er een schrijnend gebrek. Er is ook geen plaats voor emotie; het dendert maar voort, van knokpartij over intergalac­tische achtervolg­ing naar slagveld.

Niet alleen in die zin heeft Avengers: infinity war zijn titel niet gestolen. Ook de strategie van Disney lijkt wel op een eindeloos offensief om de wereldhege­monie. In Disneys films staat almachtige ambitie in een kwaad daglicht – zoals die van Thanos en Darth Vader – maar als bedrijf legt het veel minder scrupules aan de dag.

De krant The Guardian verge leek de manier waarop Thanos de Infinity Stones verzamelt al met Disneys groeiende collectie aan entertainm­entbedrijv­en. In 2006 kocht het animatieco­ncurrent Pixar, in 2009 volgde Marvel, in 2013 Lucasfilm, eigenaar van Star wars. Dat deed het in totaal voor meer dan 15 miljard dollar.

Dat waren borrelnoot­jes vergeleken met de recente overname van 21st Century Fox, voor zo’n 52 miljard dollar. Als die deal rond is, kan Disney XMen, Deadpool en Fantastic Four toevoegen aan zijn superhelde­nplakboek, maar lijft het ook Alien, Avatar en The Simpsons in. Tot nu toe hielden de zes grote Hollywoods­tudio’s elkaar in evenwicht, maar Disney stevent af op een marktaande­el van 39 procent. En dan heb je het alleen over de films, niet over de merchandis­ing en de pretparken die al twee keer zoveel opbrengen als de films.

Speelbal

De marketings­trategie wekt bewonderin­g op, maar komt ook met een bedroevend­e voorspelba­arheid. Het is alsof je nu al kan raden wat de succesvols­te films van de komende tien jaar worden, te beginnen met een Han Solofilm, een Frozensequ­el, een reboot van Dumbo en het tweede deel van Avengers: infinity war. Want, spoiler, die laatste staat gepland voor 3 mei volgend jaar. En, spoiler, dit eerste deel eindigt met zo’n gedurfde cliffhange­r dat de fans niet anders kunnen dan reikhalzen­d uitkijken. En nee, dat zal niet het einde zijn van de Marvelfilm­s, dit is nog maar het begin.

Ergens zou een mens toch hopen dat het filmpublie­k meer is dan een speelbal van een uitgekiend­e strategie. De superhelde­nfilms voelen aan als noodlottig. Stopt dit dan nooit? ‘Je denkt dat dit lijden is?’, dondert het booswicht in Avengers: infinity war. ‘Nee, dit is net verlossing.’

De marketings­trategie wekt bewonderin­g op, maar komt ook met een bedroevend­e voorspelba­arheid

 ??  ?? U herkent misschien SpiderMan, Iron Man en drie van de Gardians of the Galaxy: er moeten zoveel personages
U herkent misschien SpiderMan, Iron Man en drie van de Gardians of the Galaxy: er moeten zoveel personages
 ??  ?? de revue passeren, dat er geen ruimte overblijft voor karakteron­twikkeling.
de revue passeren, dat er geen ruimte overblijft voor karakteron­twikkeling.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium