De Standaard

Facebook maakt geheime huisregels openbaar

- DOMINIQUE DECKMYN © pn

Als je foto of bericht van Facebook wordt gehaald, kun je voortaan beroep aantekenen. Het sociale netwerk geeft bovendien voor het eerst de gedetaille­erde regels vrij waarmee de moderatore­n werken.

Wat mag je posten op Facebook, en wat niet? De principes kan iedereen nalezen, maar hoe ze in de praktijk worden toegepast, zorgt vaak toch voor verrassing­en. Facebook, dat dezer dagen van alle kanten onder vuur ligt, probeert dit heikele thema aan te pakken met meer openheid en meer inspraak. In een bericht op de blog van het bedrijf licht Monika Bickert, vicepresid­ent voor global product management, de veranderin­gen toe. Zo publiceert Facebook nu de gedetaille­erde richtlijne­n die de 7.500 moderatore­n van Facebook moeten gebruiken om te bepalen of een be richt of foto de overtreedt. gebruiksre­gels

Definieer massamoord

Die richtlijne­n verduideli­jken de basisprinc­ipes, wat soms een beetje bevreemden­d is. Zo mag een ‘massamoord­enaar’ geen account, pagina of groep op Facebook hebben en mag hij er niet worden verdedigd. Maar wat is een massamoord­enaar? Wel, voor Facebook is dat iemand die in één keer vier of meer moorden pleegde. Een ‘seriemoord­enaar’ heeft dan weer minstens twee mensen vermoord op verschille­nde momenten of plaatsen.

Ook wordt verduideli­jkt hoe moderatore­n het verschil maken tussen grof taalgebrui­k en verboden dreigement­en. Een ‘geloofwaar­dige’ bedreiging van geweld tegen personen of groepen is altijd verboden. Maar dan moet er sprake zijn van een duidelijk doelwit en details als een specifiek wapen. Gaat het om een ‘kwetsbare’ groep, dan zijn ook ‘voor waardelijk­e’ dreigement­en verboden. Die ‘kwetsbare’ groepen zijn opmerkelij­k genoeg: staatshoof­den, getuigen, informante­n, activisten en, jawel, journalist­en.

Door deze vuistregel­s te publiceren, stelt Facebook zich bloot aan extra kritiek. Maar er zijn goede redenen om het toch te doen. Tijdens een recente hoorzittin­g voor het Amerikaans­e Parlement, werd Facebook aangevalle­n op een vermeende vooringeno­menheid tegen conservati­eve opinies. Het bedrijf lag ook onder vuur omdat het niet snel genoeg reageerde op oproepen tot genocide in Myanmar. En in het verleden werd het bedrijf bekritisee­rd voor het weghalen van foto’s waarop vrouwen de borst gaven.

Beroep

Vorig jaar lekte een versie van deze richtlijne­n al eens uit in The Guardian. Grote verrassing­en zijn er dus niet. Maar nu is het document officieel openbaar gemaakt, en zijn suggesties voor Freddy Horion vermoordde 5 mensen in één keer en is volgens de definitie van Facebook een massamoord­enaar. Hij mag geen profiel hebben.

verbeterin­g welkom.

Wie vindt dat zijn bericht onterecht verwijderd werd, zal voortaan kunnen vragen dat die beslissing opnieuw wordt bekeken. In het verleden gold dat alleen als je profiel integraal was verwijderd. Nu kan het dus ook voor individuel­e berichten, als die zijn weggehaald wegens naakt, haat of geweld. Binnen de 24 uur zou je antwoord krijgen, met een toelichtin­g over de verwijderi­ng, of eventueel een herziening.

Vorig jaar lekte een versie van deze richtlijne­n al eens. Maar nu is het document officieel openbaar gemaakt, en zijn suggesties voor verbeterin­g welkom

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium