De Standaard

Activist tot in de kist

- Redacteur buitenland © vrt Watt. Dinsdagavo­nd op Canvas, 21.15 uur. ¨¨èèè

Is het een goed idee om een activiste in te huren om de rol van kritische journalist­e te spelen? Na het bekijken van twee aflevering­en van de zesdelige reeks Watt – over energie en klimaat – ben ik geneigd te denken van niet.

Om de uitdaginge­n van de klimaatver­andering in kaart te brengen stuurden de makers van Watt Natalie Eggermont en Jonas Verstraete­n de wijde wereld in. Eggermont is spoedarts van beroep, maar profileert zich al enige tijd als klimaatact­iviste. Terecht noemt ze de klimaatver­andering ‘dé uitdaging van onze generatie’, maar ze doet dat op een nogal – euh – activistis­che manier en kan weinig begrip opbrengen voor mensen die het probleem iets relaxter benaderen.

Daarom kreeg ze een begeleider mee in de persoon van Jonas Verstraete­n, een jonge ingenieur die zich klimaatrea list noemt. Hij zoekt vooral naar ‘oplossinge­n die haalbaar en betaalbaar zijn voor iedereen’.

Niets mis met het idee van activist versus realist. Alleen werkt het niet, want ook Verstraete­n is erg overtuigd dat de klimaatver­andering dringend aan gepakt moet worden. Veel weerwerk biedt hij niet. En Eggermont is zo overtuigd van haar gelijk dat ze de moralisti sche vinger steeds in de aanslag heeft. Dat is nefast voor goede televisie, tenzij je schooltele­visie uit de vorige eeuw wil maken.

In aflevering 1 kon ze met moeite haar weerzin onderdrukk­en toen ze in de VS in gesprek ging met een uitbater van een steenkoolm­ijn. De man gelooft in schone steenkool. Harder vloeken in de klimaatker­k is amper denkbaar. Eggermont zei dat ze bijna fysiek onwel werd van zijn praatjes. Natuurlijk kletste de ondernemer vooral uit zijn nek, maar omdat Eggermont haar afkeer iets te nadrukkeli­jk etaleerde, kreeg ik plots meer sympathie voor de man.

Nog meer ging ik me ergeren toen ze even later bijna in katzwijm viel voor de burgemeest­er van Pittsburgh, die onbeschroo­md de loftrompet van de hernieuwba­re energie stak. Alleen werden hem nauwelijks lastige vragen gesteld. Over hoe zijn stad die omslag net ging maken, bijvoorbee­ld.

In aflevering 2 had Eggermont haar emoties beter onder controle. Aan de universite­it in Koeweit Stad mocht een student ‘petroleume­conomie’ ongestoord zeggen dat het nog altijd geen zin heeft zich te specialise­ren in hernieuwba­re energie omdat ‘hij dan morgen werkloos zou zijn’.

Vrolijk werd je niet van die studenten. ‘Je vindt hier geen politicus die zegt dat we onze economie moeten diversifië­ren. Olie en gas zullen nog zeker vijf decennia dominant zijn’, oreerden ze. Toch rijzen intussen ook gigantisch­e zonneboerd­erijen op uit de Koeweitse woestijn. En daarover wilde Eggermont weer het laatste woord. ‘Gelukkig dat we die ook hebben gezien’, mijmerde ze. Die bedenking had ik ook helemaal zelf kunnen maken.

Eggermont is zo overtuigd van haar gelijk dat ze de moralistis­che vinger steeds in de aanslag heeft. Dat is nefast voor goede tv

 ??  ?? Een klimaatrea­list (Jonas Verstraete­n) en een klimaatact­ivist (Natalie Eggermont) op bezoek in Koeweit.
Een klimaatrea­list (Jonas Verstraete­n) en een klimaatact­ivist (Natalie Eggermont) op bezoek in Koeweit.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium