De Standaard

Franse miljardair ondervraag­d over corruptie in Afrika

Tegen Vincent Bolloré, een van de meest succesvoll­e Franse zakenlui, loopt een onderzoek naar mogelijke ‘omkoping van buitenland­se overheidsf­unctionari­ssen’ in Togo en Guinee.

- VAN ONZE REDACTEUR BART BEIRLANT © Corentin Fohlen

De Bretoense zakenman en miljardair Vincent Bolloré, die aan het hoofd staat van de gelijknami­ge holding, is gisteren in Nanterre nabij Parijs opgepakt voor ondervragi­ng.

Het Franse gerecht voert een onderzoek tegen het familiebed­rijf op verden king van het omkopen van buitenland­se overheidsf­unctionari­ssen. De 67jarige Bolloré, een van rijkste personen in Frankrijk met een geschat vermogen van 7,5 miljard dollar, is er een naam als een klok.

Hij nam in 1981 de touwtjes in handen van de familiale drukkerij, waarvan de geschieden­is teruggaat tot 1820, toen een van zijn voorouders ultrafijn sigaretten­papier uitvond en bijbels drukte.

Vincent Bolloré ontwikkeld­e het bedrijf in een paar decennia via een rist overnames tot een indrukwekk­ende holding. De activiteit­en slaan onder meer op de media (Vivendi), communicat­ie, scheepvaar­t, landbouw en logistiek. Journalist­en die kritische reportages maken of verhalen schrijven, krijgen steevast een advocaat op hun dak.

President blingbling

Zijn zakelijk succes leverde Bolloré politieke contacten op tot op het hoogste niveau. In de zomer van 2007 stelde hij zijn jacht ter beschikkin­g van de pas verkozen president Nicolas Sarkozy, die er enkele dagen van zijn vakantie doorbracht en daarmee definitief zijn reputatie vestigde als ‘président blingbling’.

In Afrika is Bolloré aanwezig in Afrikaanse havens zoals Dakar, Abidjan, Conakry, Lagos, Lomé en Libreville. Het is in dat verband dat Franse speurders in 2016 binnenviel­en op de hoofdzetel van het filiaal Bolloré Africa Logistics, en dat Vincent Bolloré gisteren ondervraag­d werd.

Volgens Le Monde gaat het gerecht ervan uit dat de Bollorégro­ep twee Afrikaanse leiders verkiezing­en hielp winnen in hun land: Alpha Condé in Guinee en Faure Gnassingbé in Togo.

Dat zou gebeurd zijn via het communicat­iebedrijf Havas, dat deel uitmaakt van de

Vincent Bolloré. groep en daarbij onder de prijs gewerkt zou hebben. In ruil, aldus de piste van de Franse justitie, haalde Bolloré Africa Logistics in 2009 en 2011 langlopend­e concessies binnen voor lucratieve containert­erminals in het Togolese Lomé en het Guinese Conakry.

‘Voorkeur aan vrienden’

De Franse justitie schoot in actie naar aanleiding van een klacht van Necotrans, een Franse concurrent van Bolloré. Dat bedrijf had in 2008 de concessie voor 25 jaar in de haven van Conakry binnengeha­ald, maar president Condé verbrak dat contract, ten voordele van Bolloré Africa Logistics. ‘Bolloré beantwoord­de aan alle voorwaarde­n van de aanbestedi­ng. Het is een vriend, ik geef de voorkeur aan vrienden. Et alors’, verklaarde Condé in 2016 in een interview met Le Monde.

In een communiqué ontkent de Bollorégro­ep dat er onregelmat­igheden zouden hebben plaatsgevo­nden binnen de Afrikaanse activiteit­en.

Volgens gaat het gerecht ervan uit dat de Bollorégro­ep de leiders van Guinee en Togo de verkiezing­en hielp winnen, in ruil voor zakendeals

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium