De Standaard

Blokker zit voor het blok

- DRIES DE SMET In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

Casper Meijer mag zijn koffers pakken. En dan hebben we het niet over de Princess Traveller koffer Chicago die deze week met een korting van 30 procent op de voorpagina van de folder prijkt.

De topman van de Nederlands­e keten Blokker moet na drie jaar opkrassen. Maar met zijn vertrek zal het zwalpen niet stoppen.

In 2016 maakte Blokker Holding een verlies van 180 miljoen euro op 2 miljard omzet. Vorig jaar ging het nog slechter, al werden nog geen concrete cijfers bekendgema­akt. Ten vroegste in 2019 zou er opnieuw winst zijn.

Blokker wist geen antwoord te vinden op internetwi­nkels en concurrent Action. De keten met de oranje blokletter­s heeft een voorspelba­ar aanbod van servies, pannen en waterkoker­s. Precies de dingen die makkelijk online te vergelijke­n zijn. Action pakt uit met goedkopere spullen én een wisselend aanbod. Dat verrassing­seffect lokt koopjesjag­ers naar de winkel.

Het is niet dat Blokker geen antwoorden zocht, alleen bleken het de verkeerde. De merkloze goedkope spullen uit China moesten in 2016 de plaats ruimen voor een messenblok van Jamie Oliver en servies van Royal Doulton. Dat sloeg niet aan, en dus keerde Blokker terug naar zijn vertrouwde, goedkopere aanbod.

Nog een misser van formaat: onder Meijer haalde Blokker zijn speelgoed uit de rekken. Dat hield de keten maar een paar maanden vol. Maar om de klanten terug te halen moest Blokker zijn speelgoed vervolgens wel met torenhoge kortingen slijten. Idem voor de winkelinri­chting. Die moest veel strakker. Tot Blokker vaststelde dat de winkels best wat gezelliger mochten.

Dat u van die gewijzigde winkelinri­chting niets gemerkt heeft, komt niet (alleen) door het feit dat u niet meer bij Blokker langsgaat. Van de veelvuldig aangekondi­gde vernieuwin­gsprogramm­a’s kwam in België niets in huis. Met als opmerkelij­k gevolg dat op de meeste winkels in ons land nog het oude logo (met de oranje blokletter­s) prijkt, terwijl dat in Nederland allang naar de prullenman­d verwezen werd. Ook in ons land stapelen de verliezen zich op: de keten leed in 2016 een verlies van bijna 30 miljoen euro op een omzet van 111 miljoen euro. Een jaar geleden kondigde Blokker aan in ons land 69 van de 171 winkels te sluiten.

De familie Blokker, die alle aandelen bezit maar niet meer aan de touwtjes trekt, pompte de voorbije jaren 200 miljoen in de keten. Maar ook dat volstond niet, waardoor Blokker zijn zusterkete­ns Leen Bakker, Bart Smit, Intertoys en Xenos verkocht. De redenering: ook die ketens hinkten achterop en konden maar beter verkocht worden toen ze nog iets waard waren. Met het geld moet dan de ene overblijve­nde keten – Blokker zelf – gered worden.

Eén ding is voor Meijers opvolger zo klaar als een klontje. Bij Blokker valt nog heel véél puin te ruimen. Zelfs een container vol ‘steelstofz­uigers met zachte wielen’ – voor 179 euro in de folder – zal daarbij niet volstaan.

Het is niet dat Blokker geen antwoorden zocht, alleen bleken het de verkeerde

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium