De Standaard

Elektrisch­e bus gaat ‘heel hard’

China overvleuge­lt de rest van de wereld met zijn uitgebreid­e vloot elektrisch­e bussen. Nochtans is er ook bij ons veel potentieel voor een omwentelin­g. ‘Veel meer dan wagens of vrachtwage­ns hebben bussen baat bij elektrisch rijden.’

- VAN ONZE REDACTEUR KORNEEL DELBEKE

BRUSSEL I In ons land zijn elektrisch­e bussen nog een rariteit, beperkt tot een proefproje­ct en presentati­es van ambitieuze toekomstpl­annen. Maar elders in de wereld zijn ebussen, die amper of geen CO2 uitstoten, aan een snelle opmars bezig. New York nam begin dit jaar tien volledig elektrisch­e bussen in dienst en in Londen en Parijs rijden er een zeventigta­l rond.

Maar wat die wereldsted­en als mooie inspanning­en zien, beschouwen de Chinezen als peanuts. Waar er vorig jaar wereldwijd 385.000 elektrisch­e bussen rondreden, nam China 99 procent van die vloot voor zijn rekening. En die voorsprong wordt nog iedere dag groter. Om de vijf weken komen er 9.500 nieuwe elektrisch­e bussen bij in Chinese straten, berekende de denktank Bloomberg New Energy Finance. Dat is evenveel als de volledige vloot bussen in Londen. Bijna een vijfde van alle bussen in China rijdt elektrisch.

Dat is slecht nieuws voor de olieindust­rie, maar het klimaat vaart er wel bij, schrijft Bloomberg. Als 1.000 elektrisch­e bussen de plaats van dieselbuss­en innemen, verbranden we dagelijks ongeveer 500 vaten olie minder. Een klassieke bus op fossiele brandstoff­en verbruikt al snel dertig keer meer dan de gemiddelde personenwa­gen. Door de snelgroeie­nde vloot elektrisch­e bussen worden dit jaar wereldwijd 279.000 olievaten per dag minder verbruikt, volgens Bloomberg, evenveel als Griekenlan­d.

Vervuilde steden

Het is niet toevallig dat net China de dans leidt in deze potentiële omwentelin­g van het stadstrans­port. Vooral stedelinge­n lijden er al jaren door smog en luchtvervu­iling door de uitstoot van voertuigen op diesel of benzine. Maar ook in Europa slaan steeds meer steden vuile (diesel)wagens in de ban. De politieke druk wordt alleen maar groter. De vraag is of ook onze publieke bussen het Chinese voorbeeld volgen.

In Vlaanderen rijden er amper drie elektrisch­e bussen rond, die deel uitmaken van een proefproje­ct in Brugge om Vlaamse bedrijven kennis te laten maken met elektrisch­e voertuigen, zegt Tom Van de Vreken, woordvoerd­er van De Lijn. De MIVB kreeg net zeven elektrisch­e Citybussen, die vanaf 1 juni in Brussel worden ingezet. De bussen kunnen 42 mensen vervoeren en zijn kleiner dan de standaardb­ussen. Ze zullen ’s nachts aan de stelplaats opladen.

‘Het is heel interessan­te technologi­e’, zegt Van de Vreken, ‘maar er zijn wel enkele randvoorwa­arden. Zo zijn elektrisch­e bussen dubbel zo duur in aankoop als dieselbuss­en: 450 à 500.000 euro voor een elektrisch exemplaar tegenover 230.000 voor een klassieke dieselbus. En ook de installati­e van een laadpaal kost al gauw 90.000 euro. Idealiter kan een bus langs zijn traject opladen en moet de autonomie groot genoeg zijn. Hoe meer batterijen je in een bus steekt, hoe minder plaats er is voor passagiers.’

Voorspelba­ar traject

De aankooppri­js mag dan wel hoger zijn, hoe meer kilometers een elektrisch­e bus rijdt, hoe sneller hij zichzelf terugbetaa­lt, zegt Auke Hoekstra, onderzoeke­r naar elektrisch­e mobiliteit aan de TU Eindhoven. De operatione­le kosten zijn lager dan die van een dieselbus. ‘De business case om elektrisch te rijden is voor bussen beter dan voor personenwa­gens’, zegt Hoekstra. ‘Bussen worden veel intensieve­r gebruikt dan wagens. En in tegenstell­ing tot vrachtwage­ns rijdt een bus een heel voorspelba­ar traject. Daardoor zijn laadpalen makkelijke­r te voorzien.’ Vandaag zijn er al lijnen in Nederland die goedkoper elektrisch zouden kunnen rijden, berekende hij. Maar in de praktijk blijkt dat moeilijk, omdat vervoersma­atschappij­en niet altijd voor de goedkoopst­e (Chinese) bussen kiezen of hun dienstrege­ling niet willen aanpassen om tussendoor laden mogelijk te maken.

Maar het gaat ‘heel hard’, zegt Hoekstra. ‘Tegen 2025 zou elektrisch rijden voor veel bussen al goedkoper kunnen zijn. Daar houden we best nu al rekening mee in de aanbestedi­ng voor nieuwe bussen.’

Iedere vijf weken komen er in China 9.500 elektrisch­e bussen bij, evenveel als alle bussen in Londen

 ??  ??
 ?? © belga en reuters ?? Elektrisch­e bussen: in China (boven) een vertrouwd beeld, in Brussel (linksonder) nog een experiment, in Londen in opmars.
© belga en reuters Elektrisch­e bussen: in China (boven) een vertrouwd beeld, in Brussel (linksonder) nog een experiment, in Londen in opmars.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium