De Standaard

Vroegere camping wordt Romeins woongebied

-

De gemeente Zemst nam in het RUP een actieplan op om de voormalige camping BaarbeekBe­rkenhof om te vormen tot een gebied voor wonen, recreatie en groen met een ‘Romeinse’ insteek.

De link tussen de Romeinen en Zemst is nooit veraf. Dat heeft alles te maken met het marskamp dat de Romeinen ooit opzetten tussen wat nu de Waversebaa­n en de Tervuurses­teenweg is. Het kamp werd uiteindeli­jk een behoorlijk grote nederzetti­ng.

Zemst –en dan vooral Elewijt– is in archeologi­sche kringen dan ook bekend door de vele vondsten uit de GalloRomei­nse periode die naar een belangrijk­e vicus verwijzen. Begin deze maand nog botste een aannemer tijdens grondwerke­n voor een nieuwe verkavelin­g in de Kastanjedr­eef op een Romeinse heirbaan uit de tweede eeuw.

Romeinse atmosfeer

De Romeinse aanwezighe­id in Zemst wordt nu extra in de kijker gezet bij de omvorming van campingsit­e BaarbeekBe­rkenhof tot recreatiev­e woonzone.

‘Het Romeinse verleden van Elewijt hebben we meegenomen bij de opstelling van een RUP voor de voormalige campingsit­e’, zegt burgemeest­er van Zemst Bart Coopman (CD&V).

De voormalige campingsit­e wordt opgedeeld in vier delen. ‘Het eerste deel is een groenzone, waar de oevers van de Barebeek opengetrok­ken worden. Het tweede deel krijgt een toeristisc­hrecreatie­ve invulling, waar bezoekers in een Romeinse atmosfeer kunnen genieten van de natuur. Erfgoedver­eniging Heirweg I zet hier mee de

schouders onder. Zij zullen er activiteit­en rond het thema organisere­n. Het derde deel is een wooncompar­timent met dertig collectiev­e parkwoning­en, aansluiten­d op de Broekstraa­t.’

Forum in het midden

Het vierde deel vormt het kloppende hart van de site. Die zone wordt ontworpen als een forum, een openbaar plein in een Romeinse stad. Het is een plaats waar mensen samenkomen, waar een markt georganise­erd kan worden, waar bankjes komen...

Op 30 mei wordt er van 19 tot 21 uur een participat­iemoment georganise­erd in het Elewijt Center. Daar kunnen de aanwezigen bezorgdhed­en uiten of suggesties overmaken aan de vertegenwo­ordigers van de gemeente en het studiebure­au.

 ?? © rr ?? In het hart van het woongebied komt een Romeins forum.
© rr In het hart van het woongebied komt een Romeins forum.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium