De Standaard

Hoe een klein stadje de halve wereld in bedwang probeert te houden

- VAN ONZE MEDEWERKST­ER INGRID DEPRAETERE idh

De boshyacint­hen bloeien al eeuwenlang in het Hallerbos, maar toch zijn ze pas de laatste jaren een echte hype geworden. ‘We leren nog elk jaar bij hoe we die stormloop het best in goede banen leiden.’

Het Hallerbos beleeft opnieuw enkele topweken. Vorige zondag kon je er over de koppen lopen. Er werden bezoekers uit de hele wereld gespot: China, Japan, Australië, Amerika, Indonesië, Kazachstan,... Steeds vaker wordt een bezoek aan het Hallerbos in het voorjaar opgenomen in de toeristisc­he rondritten door Europa. Het paarse bos is ondertusse­n opgeklomme­n tot de derde plaats van ‘Plekken in de wereld die je moet zien’ volgens Tripadviso­r.

‘Hoeveel mensen het bos precies bezoeken, is niet te achterhale­n. Het Hallerbos is een natuurlijk bos met verschille­nde ingangen. Tellen is onmogelijk, maar het waren er opnieuw duizenden. Meer nog dan vorig jaar’, zegt boswachter Pierre Kestemont.

Stewards en bussen

Dit jaar werkt Halle samen met het Agentschap voor Natuur en Bos om de toeloop in goede banen te leiden en te vermijden dat het Hallerbos slachtoffe­r zou worden van zijn eigen succes. ‘Sinds vorig jaar leggen we ook samen met De Lijn speciale pendelbuss­en in. We voorzien ook stewards die de Nee, ook om te fotografer­en, mag je

mensen wegwijs maken in het bos en ze erop wijzen dat in het bloementap­ijt gaan staan echt not done is. Die maatregele­n zijn zeker een goede zaak. We hebben uit de ervaring van vorig jaar geleerd’, zegt burgemeest­er Dirk Pieters (CD&V). ‘Zo hebben we meer bussen ingelegd, er zijn Bdagtrips gekomen, er kunnen fietsen gehuurd worden aan het station en we hebben haagjes geplant aan het fietspad van de Nijvelsest­eenweg om wildparker­en tegen te gaan.’

Hoewel De Lijn dit jaar een pak meer pendelbuss­en inlegde, bleken het er zondag nog steeds onvoldoend­e. Veel wandelaars raakten niet meer op de overvolle bussen. De vele wachtende toeristen lieten een pak afval achter op het Stationspl­ein. Zondagvoor­middag liet het stadsbestu­ur in allerijl een ploeg arbeiders uitrukken om alles op te ruimen. Er werden ook extra vuilnisbak­ken geplaatst. Voor het eerst plaatste Natuur en Bos ook mobiele toiletten aan de bushalte in het Hallerbos, maar door het massale gebruik kwamen er dan weer klachten over de netheid.

Lokale economie

Het wildparker­en aan de rand van het bos blijft een probleem omdat de meeste mensen nog altijd met de auto komen. Deze keer werd er zelfs geparkeerd achter de haagjes, midden op het fietspad. Heel wat mensen kregen dan ook een parkeerboe­te.

Dit jaar had de stad zich tot doel gesteld om bostoerist­en ook tot in de stad te krijgen zodat de lokale economie een graantje kan meepikken. Of dit gelukt is met een extra bushalte aan de Arkenvest is nog maar de vraag.

 ??  ?? niet tussen de bloemen staan.©
niet tussen de bloemen staan.©

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium