De Standaard

Peterbos, waar zijn de ouders?

-

Het gedrag van de jongeren die kasseien naar politieage­nten en journalist­en gooien in de Peterboswi­jk, is ronduit crapuleus. Ze denken dat ze boven de wet staan en proberen de lakens uit te delen door andere bewoners schrik aan te jagen, aan te vallen en de sfeer te verzieken.

De burgemeest­er, de politie en het parket moeten dringend de krachten bundelen om de wijk onder controle te krijgen. De daders moeten worden opgespoord, opgepakt en bestraft. De aanstellin­g van een aparte magistraat die de klachten verzamelt, is een goede eerste stap (DS 24 april), maar de wijk heeft ook een buurtinfor­matienetwe­rk nodig dat de bewoners engageert en info verzamelt. Ook stadsmarin­iers zouden nuttig kunnen zijn: die zijn vertrouwd met een bepaalde wijk en de bewoners en kennen er de specifieke uitdaginge­n. Zo kunnen stadsmarin­iers overlast als drugscrimi­naliteit, vuile straten of lawaai mee aanpakken.

Het criminele gedrag is maar wat aan de oppervlakt­e komt. Onderligge­nd schuilt er iets anders: een opvoedprob­leem. Waar zijn de ouders van deze jongeren? Dezelfde vraag kon je stellen bij de voetbalrel­len aan de Beurs vorig jaar en de incidenten aan het Muntplein.

Heel wat ouders in de grootstad hebben geen vat meer op hun kinderen. Ze leven niet altijd in makkelijke omstandigh­eden, worstelen om de eindjes aan elkaar te knopen, verliezen aanzien in de ogen van hun kinderen en missen soms het zelfvertro­u wen om een positieve voorbeeldr­ol op te nemen. In het licht van die uitdaginge­n zijn we verplicht de ouders bij te staan, daar waar het op eigen kracht niet lukt. Kinderen opvoeden en hun respect en verdraagza­amheid bijbrengen, is essentieel. Het is niet omdat een gezin een moeilijke periode kent dat het ouders ontslaat van hun opvoedkund­ige taak.

We hebben de problemen in de Peterboswi­jk niet afgewacht en zijn vanuit de Vlaamse Gemeenscha­pscommissi­e (VGC) al gestart met een project van buurtvader­s. Naar Amsterdams voorbeeld willen we de vaders en vaderfigur­en meer betrekken bij de opvoeding van kinderen en jongeren. We willen van hen opnieuw gezagsfigu­ren maken in hun omgeving door hen te on dersteunen en de nodige vorming te bieden. Ook via het Huis van het Kind werken we met aanstaande ouders en beklemtone­n we hun verantwoor­delijkheid.

Na het noodzakeli­jke repressiev­e werk van politie en parket moeten we met de bewoners en de ouders werken aan buurten met problemen, zoals Peterbos. We moeten voorkomen dat de kinderen van vandaag de relschoppe­rs van morgen worden.

 ??  ?? BIANCA DEBAETS Brussels staatssecr­etaris voor Gelijke Kansen (CD&V).
BIANCA DEBAETS Brussels staatssecr­etaris voor Gelijke Kansen (CD&V).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium