De Standaard

ALLEMAAL BEESTJES

- BARBARA CREEMERS © rr Velt

Warm weer en veel buxusplant­en: dat zijn de gedroomde omstandigh­eden voor buxusrupse­n. Met de warmteprik van de voorbije week en de monocultuu­r aan buxusplant­en in onze Vlaamse tuinen, zijn het dus hoogdagen voor de beestjes. De ene na de andere plant moet eraan geloven. Nieuwsuitz­endingen spreken over een overrompel­ing en een grote plaag.

Ook mijn mailbox werd overrompel­d dit weekend. Veel mensen sloegen alarm: wat moet ik doen nu mijn buxusplant­en worden opgegeten? De ene na de andere foto kreeg ik binnen. Het schrijnend­ste verhaal kwam van Patrick. Dertig jaar lang behandelde hij zijn buxusplant­jes alsof het zijn kinderen waren: elk jaar waren ze piekfijn gesnoeid. Nu zien ze er verpieterd uit. Hij kan het niet aanzien dat zijn planten opgegeten worden. Daarom haalt hij ze deze week allemaal uit zijn tuin en kiest hij resoluut voor een andere aanpak.

De massale uitbraak van de buxusrupse­n leert ons enkele dingen. Dat al het gespuit met chemische middelen van de voorbije jaren niets heeft opgeleverd, bijvoorbee­ld, want het is erger dan ooit tevoren. Als ik even google, zie ik ook heel wat natuurlijk­e middeltjes opduiken, van feromoonva­llen tot natuurlijk­e vijanden. Dat is niet de oplossing. De echt nuttige dieren, zoals vleermuize­n, vogels, kikkers, padden en insecten als roofwantse­n verrichten erg belangrijk werk en zijn niet in een spuitfles verkrijgba­ar.

Een tweede zaak die ik leer, is dat we in onze tuinen nu echt de gevolgen van de opwarming van de aarde beginnen te voelen. De gemiddelde tem

peratuur stijgt en daardoor voelt deze rups zich in onze contreien intussen als een vis in het water. We moeten met zijn allen meer zorg dragen voor onze planeet.

We moeten deze plaag als aanknoping­spunt gebruiken om echt na te denken. Monocultur­en van buxusplant­en maken onze tuinen kwetsbaar voor plagen. We hebben biodiverse tuinen nodig, met borders vol planten die zijn aangepast aan het grondtype en de standplaat­s, gras om in te spelen en plekjes waar het hoger mag groeien, nestgelege­nheid voor vogels, egels, kikkers en padden en massaal veel bloemen voor onze insecten. Daar wordt niet alleen mens, maar ook dier en milieu gelukkig van.

Slachtoffe­rs van de buxusmot zouden beter hun buxusplant­en verwijdere­n en ze naar het recyclagep­ark brengen. Dan kunnen ze kiezen voor een biodiverse tuin, waarin verschille­nde soorten planten staan, zodat ze – wanneer een volgend insect oprukt – hen niet weer het ideale buffet serveren.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium