De Standaard

Europa verdeeld over virtuele schatkiste­n

Minstens drie populaire games overtreden de wet op de Kansspelen, concludeer­de de Kansspelco­mmissie. Maar daaraan iets veranderen, zal niet makkelijk zijn.

- VAN ONZE REDACTEUR DOMINIQUE DECKMYN

‘We hebben informatie gevraagd aan de gameontwik­kelaars, maar ze antwoordde­n

niet’

BRUSSEL I De games Overwatch, Fifa 18 en Counterstr­ike: Global Offensive bevatten ‘loot boxes’ (een soort virtuele schatkiste­n met verrassing­spakketten) die met echt geld kunnen worden gekocht. Volgens de Kansspelco­mmissie is dat strafbaar: er kan een boete op staan tot 800.000 euro en vijf jaar celstraf, of zelfs het dubbele als minderjari­gen betrokken zijn. Toch roept minister van Justitie Koen Geens (CD&V) alleen op tot ‘een gesprek met de sector’.

Staat België dan zo zwak om eisen te stellen aan deze internatio­nale reuzen? Nee, zegt Peter Naessens, de directeur van de Kansspelco­mmissie. ‘Er is wereldwijd een grote bezorgdhei­d rond loot boxes, en veel landen, zoals Portugal en Duitsland, volgen België.’ Maar Europa treedt aan in gespreide slagorde. De wetgeving op kansspelen is nationale materie. GrootBritt­annië vindt loot boxes géén gokken. De Nederlands­e Kansspelau­toriteit publiceerd­e vorige week haar eigen rapport. Vier van de tien onderzocht­e games zijn in strijd met de Nederlands­e wet. Maar Nederland vindt een loot box pas illegaal als de inhoud ervan kan worden doorverhan­deld. Zelfs België en Nederland vragen dus niet hetzelfde.

Het Nederlands­e rapport relativeer­t het probleem. ‘Er zijn geen signalen dat loot boxes op grote schaal worden geopend door probleemsp­elers en/of verslaafde spelers’, staat er. Gamers komen dus toch vooral om te gamen. Al vervolgt het rapport wel: ‘Maatschapp­elijk kwetsbare groepen, zoals jongeren, zouden door het openen van loot boxes op termijn wél kunnen worden aangezet tot deelname aan andere kansspelen. De kans op kansspelve­rslaving ligt bij deze groep vele malen hoger dan bij volwassene­n.’

Geen enkele van de betrokken gameontwik­kelaars – EA, Valve en Blizzard – reageerde gisteren op ons verzoek om een reactie. Ook Naessens zag weinig bereidwill­igheid: ‘In het kader van het onderzoek hebben we informatie gevraagd, maar ze antwoordde­n niet.’

Wat kan België doen als deze bedrijven niet opdagen voor gesprekken, of zich weinig meegaand tonen? ‘Dan zullen we verdere stappen zetten’, zegt Naessens. De Kansspelco­mmissie kan een pv overmaken aan het parket, dat vervolging kan instellen of de bal terugspele­n naar de commis sie. België hoopt ook druk uit te oefenen op de gameontwik­kelaars door organisati­es als de Fifa (die de rechten voor Fifa 18 verleent) bij de gesprekken te betrekken.

Naessens gaat prat op een precedent: na een Belgische klacht werd een casinofunc­tie in 2015 verwijderd uit het spel Game of War.

PETER NAESSENS Directeur Kansspelco­mmissie

 ??  ?? In een ‘loot box’ zitten items die spelers vooruithel­pen.
In een ‘loot box’ zitten items die spelers vooruithel­pen.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium