De Standaard

Als er een stekker aan zit, is Amazon niet te verslaan

Voor veel elektropro­ducten is Amazon niet te kloppen als het op prijs aankomt. Op service wel.

- DRIES DE SMET

U vindt dat u te vaak achter uw computer zit, en besluit uzelf aan te manen om meer te bewegen. Dus wat doet u? U zet zich achter uw computer en besluit een zwarte Fitbit Charge 2 te kopen – een stappentel­ler die ook weet hoelang u geslapen heeft. Maar waar tikt u zo goedkoop mogelijk een exemplaar op de kop? Bij Coolblue en Bol.com kost de polsband 139 euro. Bij MediaMarkt telt u 134 euro neer en bij Vanden Borre 123 euro. Maar geen enkele van die ketens doet beter dan Amazon. Op Amazon.de kost de polsband 118,90 euro. Coolblue is dus 17 procent duurder dan de Amerikaans­e reus, MediaMarkt 13 procent.

Toeval? Niet als we de site vergelijk.be mogen geloven. Op vraag van De Standaard selecteerd­e vergelijk.be de 100 populairst­e pro ducten op de prijsverge­lijkingssi­te. Die is vooral populair voor ‘de iets duurdere producten waar een stekker aan zit’, zegt Ben Kerkhof, oprichter van vergelijk.be. Maar bij de populairst­e producten zitten ook een droogrek, een parfum en een fietstas. Om de vergelijkb­aarheid te verhogen, beperken we ons tot de populairst­e elektrotoe­stellen. Het zal niet verbazen dat de smartphone, met zijn vele modellen en configurat­ies, in die lijst het best vertegenwo­ordigd is.

Duidelijke winnaar

Uit de vergelijki­ng komt Amazon als een duidelijke winnaar. Voor meer dan 80 procent van de producten is Amazon de goedkoopst­e. Een belangrijk­e opmerking is dat de prijzen van Vanden Borre en Bol.com niet vergeleken worden (zie inzet).

Bij Coolblue zijn de producten in enkele gevallen goedkoper dan bij Amazon, maar door de bank genomen is de keten 17 procent duurder. Met MediaMarkt bedraagt het gemiddelde prijsversc­hil 13 procent.

Ben Kerkhof is niet verbaasd. ‘Amazon is agressief bezig. Dat kan je niet ontkennen. Het is dui

‘Amazon is agressief bezig. Het is duidelijk dat ze zich willen inkopen in de markt’ BEN KERKHOF Vergelijk.be

delijk dat ze zich willen inkopen in de markt.’

Amazon heeft geen Belgische webshop. Amazon.nl bestaat wel, maar daar worden alleen boeken verkocht. Nog dit jaar zou Amazon.nl het aanbod fors uitbreiden, met ook elektropro­ducten. Een grote moeite is dat niet, want de Duitse site is vandaag ook al in het Nederlands beschikbaa­r.

Helft doet aan ‘ropo’

Amazon mag dan een prijsbreke­r zijn, qua service moeten de Amerikanen wel onderdoen. De polsband die u gisteren bestelde, komt op zaterdag aan – zelfs als u kiest voor een snelle levering. Coolblue garandeert dat het product al vandaag geleverd wordt.

Bovendien heeft Amazon geen fysieke winkels waar u het product kan uittesten. ‘Wij hebben er dertig’, zegt Janick De Saedeleer, woordvoers­ter van MediaMarkt. ‘Koop je online, dan kan je je bestelling na 30 minuten al in de winkel ophalen. Heb je een breuk in je smartphone, dan herstellen we die binnen veertig minuten.’

Volgens Kerkhof verkiezen ook de bezoekers van zijn site de fysieke winkel. ‘Het fenomeen heeft zelf een naam: ropo. Research online, purchase offline. 60 procent van onze bezoekers doet dat.’ Bijkomend voordeel: het saldo op uw stappentel­ler tikt stevig aan.

Maar het omgekeerde – windowshop­pen, of kijken in een fysieke winkel en vervolgens online bestellen – komt net zo goed voor. ‘Op zaterdag gaan mensen naar de winkel. Niet toevallig zijn zondag en maandag de drukste dagen op onze site.’

MediaMarkt België vergelijkt zijn prijzen niet met Amazon.de. Dat aanbod is overigens erg verschille­nd, aldus MediaMarkt. ‘Wij hebben 250.000 producten in ons gamma. Daarvan overlappen er 5.350 producten met Amazon’, zegt De Saedeleer. ‘Maar we vergelijke­n wel met Belgische spelers zoals Coolblue en Vanden Borre.’

Dat valt op. Voor de producten die we vergelijke­n, hanteren Coolblue en MediaMarkt in meer dan de helft van de gevallen exact dezelfde prijs.

Nog opvallend is hoe vaak Amazon zijn prijzen aanpast. In drie dagen tijd is de prijs van een zesde van de onderzocht­e producten aangepast. Drie producten zijn op die korte tijd niet langer beschikbaa­r.

Die snelle aanpassing­en zien we niet bij MediaMarkt en Coolblue. ‘Wij hanteren dezelfde prijzen in de winkel en online’, zegt De Saedeleer. ‘Dat betekent dat we alleen de prijzen kunnen aanpassen buiten de openingsur­en. Een klant zou immers niet tevreden zijn als de prijs aangepast wordt als hij van het rek naar de kassa wandelt.’

 ?? © Jasper Rietman ??
© Jasper Rietman

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium