De Standaard

Vermijd haast en spoed bij afkopen pensioenja­ren

Sinds 1 december vorig jaar is er een nieuwe regeling van kracht voor het afkopen van studieperi­odes met het oog op een hoger pensioen. Dat klinkt goed, maar toch wacht u beter nog even af.

- FRIDA DECEUNYNCK

Wilt u graag een bedrag kleven op het extra pensioen dat een regularisa­tie u kan opleveren? Voor ambtenaren staan die cijfers sinds kort online. Zij kunnen via mypension.be een raming van hun pensioen raadplegen zonder én met een volledige regularisa­tie van hun studiejare­n.

Voor de andere stelsels is die aangekondi­gde simulatiet­ool voorlopig nog toekomstmu­ziek. ‘Tegen eind 2018 zal er ook een rekenmodul­e beschikbaa­r zijn voor werknemers en zelfstandi­gen’, verwacht de Federale Pensioendi­enst.

Wilt u ondertusse­n al een eerste indicatie, dan moet u zelf uw rekenmachi­ne bovenhalen.

Tijdens de overgangsp­eriode (tot 1 december 2020) wordt de afkoopprij­s forfaitair berekend. Werknemers en zelfstandi­gen betalen 1.500 euro per studiejaar. Dat bedrag is weliswaar fiscaal aftrekbaar, waardoor u ongeveer de helft van de betaalde bijdrage kunt terugverdi­enen via een belastingv­erminderin­g. Bij een marginaal belastingt­arief van 45 of 50 procent komt de netto afkoopprij­s voor één studiejaar uit op 825 of 750 euro.

In ruil daarvoor levert ieder geregulari­seerd studiejaar u bij de pensioenbe­rekening een bonus op van 266,67 euro per jaar (of 22,22 euro extra pensioen per maand). Voor een gezinspens­ioen wordt dat bedrag opgetrokke­n tot 333,33 euro (of 27,78 euro per maand).

Op het eerste gezicht is dat een aanlokkeli­jke deal. Ontvangt u een alleenstaa­ndenpensio­en, dan bent u al na ongeveer drie jaar uit de kosten. Bij een gezinspens­ioen is dat zelfs al na iets meer dan twee jaar. Toch wacht u beter nog even af voor u toehapt. Hieronder leest u waarom.

1. Wacht op fiscale duidelijkh­eid

Wat u netto ontvangt, kan een stuk lager liggen dan de bruto bedragen die nu worden voorgespie­geld. Diverse inhoudinge­n op uw pensioen romen het extra pensioenbe­drag immers nog af. Voor bruto pensioenen van ongeveer 1.470 euro gaat het extra pensioenbe­drag bijna volledig op aan extra Rizivbijdr­agen, becijferde Test Aankoop. Voor bruto pensioenen van 2.300 à 2.500 euro zijn de solidarite­itsbijdrag­e en de bedrijfsvo­orheffing dan weer de

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium