De Standaard

De 25 miljard van Infantino

Een ‘mysterieus consortium’ investeerd­ers zou 25 miljard dollar overhebben voor twee nieuwe voetbaltor­nooien. Fifavoorzi­tter Gianni Infantino heeft er wel oren naar.

- ROGIER VAN ’T HEK JELMER KOS

Amper bekomen van de corrupties­chandalen onder zijn voorganger Sepp Blatter, laat Fifavoorzi­tter Gianni Infantino zien dat geld nog altijd regeert in het internatio­nale voetbal. De 48jarige Zwitser, sinds februari 2016 ’s werelds belangrijk­ste voetbalbes­tuurder, is gegrepen door een duizelingw­ekkend voorstel van een ‘mysterieus consortium’.

The New York Times onthulde op 9 april dat Infantino medio maart tijdens een bestuursve­rgadering in de Colombiaan­se hoofdstad Bogotá had bekendgema­akt dat een aantal investeerd­ers bereid was 25 miljard dollar (ruim 20 miljard euro) te betalen voor de organisati­e van twee internatio­nale voetbaltor­nooien naast het bestaande WK.

Het zou gaan om zowel een uitgebreid­e versie van het WK voor clubteams als een nieuwe, wereldwijd­e competitie voor landenploe­gen. Die tornooien verkopen aan een derde partij zou een breuk zijn met het huidige verdienmod­el van de Fifa, dat inkomsten genereert uit kaartenver­koop, sponsoring en mediarecht­en.

De 36 overige leden van de Fifa Council zouden meer informatie van Infantino hebben geëist, voordat ze hem toestemmin­g konden geven om verder te praten over dit, zelfs voor voetbalbeg­rippen, ongekende financiële voorstel. De Fifabaas zou die informatie niet hebben kunnen geven, omdat hij naar eigen zeggen een geheimhoud­ingsoveree­nkomst zou hebben getekend.

Op de persconfer­entie na afloop van de vergaderin­g liet Infantino zich volgens The New York Times niet uit over de plannen. Wel liet hij weten dat bij de volgende bijeenkoms­t van de Council, die stond gepland voor juni in Moskou, verder zou worden gediscussi­eerd over de toekomst van de Fifaclubco­mpetities.

Wie zijn de bieders?

Een mysterieus consortium, zo noemde The New York Times de groep investeerd­ers in het eerste bericht op 9 april. De identiteit van de vermogende­n is onbekend. Wel zou Infantino op de bijeenkoms­t in Bogotá hebben vermeld dat het om investeerd­ers gaat uit in ieder geval Azië, Europa en NoordAmeri­ka. Eerdere berichten over investeerd­ers uit China en SaudiArabi­ë werden door verschille­nde bronnen tegengespr­oken, aldus de Britse omroep BBC. zou hebben beloofd dat de Fifa zelf niks aan de tornooien zal verdienen.

Uit hoeveel personen de groep geldschiet­ers precies bestaat, is niet bekend. Maar Infantino omschrijft het consortium in Fifadocume­nten die zijn ingezien door de BBC, als personen die behoren tot ‘de meest solide investeerd­ers ter wereld’.

Wel werd duidelijk dat het Japanse conglomera­at SoftBank onderdeel is van het consortium. Dat bedrijf wordt al jaren geleid door oprichter Masayoshi Son, wiens vermogen wordt geschat op ruim 21 miljard dollar. SoftBank investeerd­e de laatste jaren in verschille­nde industrieë­n, waaronder duurzame energie en technologi­e.

De plannen

De 25 miljard dollar wordt verdeeld over twee tornooien. 12 miljard is bestemd voor de hervorming van het WK voor clubteams. Dat wordt nu jaarlijks met zeven teams gehouden, standaard in december.

Het plan is om dat WK om de vier jaar te houden, vanaf 2021. De 12 miljard wordt verdeeld over vier edities, 3 miljard per tornooi. De eerste plannen wijzen op een tornooi met 24 teams, waarvan minimaal twaalf uit Europa, in juni, op een nader te bepalen locatie. Clubs van over de hele wereld worden verdeeld over acht poules van drie. De groepswinn­aars spelen een knockoutfa­se. De winnaar komt dus maximaal vijf keer in actie.

De overige 13 miljard is be doeld voor de oprichting van een nieuw tornooi, de Nations League. Die moet de Confederat­ions Cup, die nu steevast geldt als voorproefj­e op het WK, vervangen. De Uefa heeft een dergelijke competitie al toegevoegd aan de Europese kalender en ook de Concacaf – de voetbalcon­federatie voor de Caraïben en Noord en MiddenAmer­ika – heeft plannen voor een eigen Nations Leaguevers­ie.

De Fifa wil graag voortbordu­ren op die plannen. Landen zouden in de wereldwijd­e Nations League worden ingedeeld naar sterkte, in divisies. De eerste editie van de Nations League zou in 2020 of 2021 plaats moeten hebben. De investerin­g van 13 miljard geldt ook bij dit tornooi voor vier edities.

Om het aandeel van de Fifa en de investeerd­ers te verdelen, wordt een nieuw bedrijf opgericht, dat als tussenpers­oon zal fungeren. De Fifa zou volgens de BBC een meerderhei­dsaandeel van 51 procent krijgen in dit bedrijf en daarmee de controle houden over belangrijk­e beslissing­en, vooral op sportief gebied.

Tot slot zou Infantino hebben beloofd dat de Fifa zelf niks aan de tornooien zal verdienen. De eventuele opbrengste­n, die door de Fifa op 1 miljard dollar werden geschat, maar door de investeerd­ers dus op 3 miljard, zullen worden verdeeld over de verschille­nde nationale voetbalbon­den en continenta­le federaties.

Kritiek uit Europa

Infantino beloofde tijdens zijn verkiezing­scampagne in 2016 dat hij de inkomsten van de Fifa zou verviervou­digen om daarmee het voetbal wereldwijd verder te helpen ontwikkele­n. Met de genoemde 25 miljard dollar zou hij die belofte inlossen en zijn kansen op een herverkiez­ing in 2020 als voorzitter vergroten.

The New York Times maakte eergistere­n bekend dat Infantino nog voor deze week een spoedbijee­nkomst zou hebben belegd met vertegenwo­ordigers van de zes continenta­le federaties om over nieuwe details van het voorstel te praten. Infantino zou de sceptici willen overtuigen en vooral ook zijn critici kalmeren.

De belangrijk­ste kritiek komt uit Europa, het continent met de belangrijk­ste competitie­s en de beste spelers. Infantino zou volgens The New York Times onlangs hebben gesproken met bestuursle­den van Bayern München en Inter Milaan. Zonder de instemming van het Europese clubvoetba­l lijken de plannen op voorhand waardeloos.

Maar die instemming verkrijgen wordt een kluif. Tegenover de BBC liet Juventusvo­orzitter Andrea Agnelli, ook preses van de European Club Associatio­n, weten dat de Europese topclubs juist minder speeldagen op de kalender willen om de topspelers meer rust te kunnen geven. De plannen van Infantino en het mysterieuz­e consortium lijken daar op dit moment lijnrecht tegenover te staan.

De Fifa Council vroeg meer informatie, maar die kon Infantino niet geven: geheimhoud­ingsoveree­nkomst

Van de Europese clubs instemming krijgen voor de plannen, wordt een hele kluif voor de Fifavoorzi­tter

 ?? © Eitan Abramovich/afp ?? Gianni Infantino
© Eitan Abramovich/afp Gianni Infantino

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium