De Standaard

ZOEKTOCHT NAAR ELECTORAAL ELDORADO

- BART BRINCKMAN

Ken Loach blijft een buitengewo­on getalentee­rde cineast. Zijn films zijn geëngageer­d, sociaal bewogen. Ze willen informeren maar tegelijk agiteren. ‘Schop de mensen tot ze een geweten hebben,’ zou LouisPaul Boon zeggen. Meer dan eens kreeg de regisseur het verwijt van vooringeno­menheid. Maar zijn aanpak gaat naar de kern van de vrijheid van expressie. Vanwege dat oeuvre geeft de ULB hem een eredoctora­at.

De regisseur wordt antisemiti­sme verweten. Aan de basis liggen enkele ambivalent­e uitspraken over de plek van de Holocaust in de geschieden­is. Daarop entten zich enkele provoceren­de interpreta­ties van oorlogsgeb­eurtenisse­n in de marge van de Jodenvervo­lging. Ten slotte staat Loach erg dicht bij de Britse Labourleid­er Jeremy Corbyn. Zijn partij worstelt met antisemiti­sche tendensen waartegen nauwelijks wordt opgetreden.

Dit alles reflecteer­t tegen de achtergron­d van de JoodsPales­tijnse tegenstell­ingen. Loach laat geheel in lijn met zijn strijd voor de zwaksten in de samenlevin­g zijn sympathie voor de Palestijne­n prevaleren. Hij riep verschille­nde keren op tot een boycot van de Joodse staat. De marge tussen de kritiek op Israël en een antisemiti­sche inslag blijft soms behoorlijk smal. Maar dat verwijt geldt evengoed omgekeerd. Te gemakkelij­k wordt elke terechte afkeuring van het gevoerde beleid weggezet als antisemiti­sch.

De uitreiking van het eredoctora­at blijft absoluut verdedigba­ar, al moet er begrip zijn voor Joodse gevoelighe­den. We moeten vooral waakzaam blijven voor een te nonchalant­e beschuldig­ing van negationis­me, in België een strafbaar opiniedeli­ct. De geschiedsc­hrijving blijft weerbarsti­g. De geplande, systematis­che uitroeiing van de Joden staat niet ter discussie. Maar verschille­nde facetten blijven vatbaar voor kritisch onderzoek.

Premier Charles Michel mengde zich onbeholpen in deze discussie. Zijn veroordeli­ng van het antisemiti­sme kon alleen gelezen worden in het kader van het eredoctora­at. Hij sprak als oudstudent van de universite­it, die het vrij onderzoek hoog in het vaandel voert. De veroordeli­ng was kort door de bocht. De Belgische premier mag morele statements uitspreken, maar die moeten op zijn minst worden onderbouwd.

Bovendien lijkt het erop dat Michel vooral electorale motieven diende. Zo pookte hij een debat op om Joodse stemmen ter wille te zijn. Tegelijker­tijd schrijft hij zich in in een identitair­e logica, waarbij onrechtstr­eeks de islam wordt geviseerd. Het antisemiti­sme bij sommige moslims is reëel. En het culpabilis­eren van die gemeenscha­p lijkt tegenwoord­ig een electoraal eldorado.

Waakzaam blijven voor een te nonchalant­e beschuldig­ing van negationis­me

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium