De Standaard

Kiest België kant van bijen?

-

Het is hoogst uitzonderl­ijk dat de Vlaamse interunive­rsitaire raad (Vlir) een boycot tegen een land uitspreekt. ‘Zolang Djalali geen eerlijk proces en geen medische verzorging krijgt, gaan wij hiermee door’, zegt de Antwerpse rector Herman Van Goethem, de voorzitter van de Vlir.

De Vlir dankt de federale en Vlaamse overheden voor de druk die ook zij op Iran uitoefenen, en vraagt om dat te blijven doen. Ook de Belgische bisschoppe­n hebben zich al uitgesprok­en tegen de veroordeli­ng.

BRUSSEL I Het Europees Parlement stemt vandaag over een algemeen verbod op drie neonicotin­oïden. Dat zijn pesticides die goedkoop en doeltreffe­nd zijn: ze worden op het zaad van planten gespoten, waarna de pesticide zich verspreidt over het hele plantje dat uit zo’n zaadje groeit. Maar ze zitten ook in de nectar en het stuifmeel, waardoor ze de bijenpopul­atie treffen. Bovendien komt het gif in de bodem terecht, waarlangs het beken, plassen en rivieren bereikt. Neonicotin­es zijn een soort zenuwgas: ze verlammen de insecten tot ze doodgaan.

Natuurpunt vreest dat België tegen het totaalverb­od zal stemmen, onder druk van de suikerbiet­ensector. Bijna heel het areaal aan suikerbiet­en in Vlaanderen is met neonicotin­es behandeld. Tiense Suiker is onlangs met een bioproject gestart. Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserlan­d en Frankrijk hebben al veel meer biosuikert­eelt. Zij stemmen allicht voor. (vbr) ‘Schoppen als iemand al op de grond ligt, mag niet.’

 ?? © blg ?? Djalali
© blg Djalali

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium