De Standaard

‘Regels en sociale controle voorkomen dat er ongelukken gebeuren’

-

ANTWERPEN I In voetbalsta­dions zijn gewelddadi­ge confrontat­ies vandaag zeldzaam geworden. Toch zijn knokpartij­en tussen rivalisere­nde hooligans niet echt weg: ze hebben zich verplaatst naar bossen en afgelegen terreinen. Tijdens die freefights ontmoeten groepen supporters elkaar op een afgesproke­n tijdstip, uit het zicht van de politie. Het gaat er vaak hard aan toe. ‘Er gelden wel regels’, vertelt een insider. ‘Zo mag je niet schoppen als iemand al op de grond ligt. Er worden ook geen wapens gebruikt.’

Freefights vinden overal in Europa plaats en zijn ook in België niet nieuw, maar politie en justitie leken ze oogluikend toe te staan. Het Antwerpse gerecht brengt daar nu veranderin­g in. Gisteren werden veertien leden van de harde supporters­kern van voetbalclu­bs Antwerp en BeerschotW­ilrijk uit het bed gelicht.

Bus bekogeld

Volgens onze informatie ging de bal aan het rollen na een aanval op een bus met Beerschots­upporters vorige zomer. Antwerphoo­ligans stonden de supporters op te wachten in Mortsel en bekogelden de bus met stenen. Vervolgens kwam het tot een confrontat­ie met een aantal inzittende­n.

De echte harde kern was toen niet aanwezig. Maar in de loop van het gerechteli­jk onderzoek werden wel gsm’s van de betrokkene­n uitgelezen. Zo stootten de speurders op een Whatsappgr­oep met verschille­nde filmpjes van freefights van de voorbije jaren. Gisteren werden in het Antwerpse zeventien huiszoekin­gen uitgevoerd. Veertien verdachten werden voor de onderzoeks­rechter geleid. Die zal beslissen over hun verdere aanhouding.

Binnenhuis­architect

Een van de verdachten is de eigenaar van de Antwerpse kickbokscl­ub Ting Tong Gym, waar veel hooligans elkaar ontmoeten. Een ander kopstuk is een binnenhuis­architect, die door de andere supporters als rat aanzien wordt omdat hij in het Mortseldos­sier te loslippig zou zijn geweest. Bij de derby tussen Antwerp en Beerschot vorige zondag was die boodschap ook op een spandoek aangebrach­t.

Onder de verdachten zijn verder een persfotogr­aaf en de uitbater van een tattooshop. ‘Ik begrijp dat men deze feiten nu als misdrijf bekijkt’, zegt de Antwerpse advocaat Jorgen Van Laer, die in het verleden al in dossiers rond hooliganis­me optrad. ‘Maar anderzijds gebeuren die gevechten wel met wederzijds­e toestemmin­g. Regels en sociale controle voorkomen dat er ongelukken gebeuren. Het onderschei­d met gevechtssp­orten is relatief dun.’ (elb, me)

JORGEN VAN LAER Advocaat

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium