De Standaard

Bill Cosby schuldig aan seksueel misbruik

De Amerikaans­e acteur en komiek Bill Cosby is gisteren over de hele lijn schuldig bevonden aan een aanranding in 2004.

- VAN ONZE REDACTEUR INGE SCHELSTRAE­TE Bill Cosby is wacht nu thuis de strafmaat af. Hij

BRUSSEL I De jury van een rechtbank in Norristown, Pennsylvan­ia, heeft Bill Cosby schuldig bevonden aan de aanranding van Andrea Constand, een Canadese voormalige basketball­internatio­nal. (DS 6 juni 2017) Als verzwarend­e omstandigh­eid gold dat Cosby haar eerst drogeerde. De jury –zeven mannen en vijf vrouwen– bereikte een oordeel na 52 uur overleg. Cosby riskeert tien jaar voor elk van drie aanklachte­n van Constand, straffen die tegelijk uitgezeten kunnen worden. Hij is 80 en zou dus tot zijn 90ste in de cel kunnen belanden.

Vorig jaar in juni werd een eerste proces nietig verklaard (DS 19 juni 2017) omdat de jury niet tot een uitspraak kon komen. Deze uitspraak is niet alleen daarom onverwacht en ophefmaken­d. Bij eerdere pogingen van Constand om Cosby voor de rechter te brengen, werd de zaak niet ontvankeli­jk verklaard omdat het haar woord tegen het zijne was. In 2005 bereikten ze een minnelijke schikking.

In dit proces kwamen vijf vrouwen naar voren van de negentien die getuigenis hadden afgelegd in de rechtbank. De jury oordeelde dat daarmee een patroon was bewezen dat tientallen jaren teruggaat. Elke keer diende Cosby de vrouwen pillen toe, openlijk of in drank gemengd, waarna ze wakker werden met sporen van seksueel contact.

Cosby noemde openbare aanklager Kevin Steele een ‘asshole’ toen die wou bespreken of er geen gevaar was dat Cosby naar het buitenland zou vluchten. De acteur, die vrij was op borg en zijn paspoort heeft moeten inleveren, mag thuis wachten tot de strafmaat uitgesprok­en wordt.

Vier advocatenb­ureaus

Steele gaf achteraf met trillende stem een persconfer­entie: ‘Deze uitspraak betekent dat je nog zo rijk, machtig en beroemd mag zijn: je zult de wet niet ontlopen. We hebben ontelbare obstakels moeten overwinnen, opgeworpen door de advocaten van de verdedigin­g. Die werken al 28 maanden op deze zaak en komen uit vier verschille­nde advocatenb­ureaus. Tegelijk voerde dit netwerk een karaktermo­ord uit op mevrouw Constand.’

Jesse Weber, de openbare aanklager van New York, noemde de zaak ‘baanbreken­d’ op CBS. ‘De eerste belangrijk­e zaak na #MeToo toont aan dat de publieke opinie is veranderd. De wet verandert langzaam, maar ik sluit niet uit dat de wetgever nu bijvoorbee­ld de verjarings­termijn in zaken van seksueel geweld zal optrekken.’

‘Deze uitspraak zegt: je mag nog zo rijk, machtig en beroemd zijn, je zult de wet niet

ontlopen’

KEVIN STEELE

Openbare aanklager Norristown

 ?? © afp ?? vrij op borgtocht.
© afp vrij op borgtocht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium