De Standaard

Gangstarap­per lost studenten op in zuur

De in Mexico vrij bekende gangstarap­per QBA loste voor een belangrijk drugskarte­l de vuile klussen op.

- VAN ONZE REDACTRICE CORRY HANCKÉ Het leven zoals het is, in de Youtubevid­eo’s van

BRUSSEL I Je word niet vrolijk van de Youtubefil­mpjes die de Mexicaanse rapper QBA op het internet post. In El fumadero zit je in een troosteloz­e kamer mee drugs te roken tussen kerels met indrukwekk­end getatoeëer­de lijven. In Descansa en paz zie je QBA worstelen met het roerloze lichaam van een zwaargewon­de man. Om zich van het lichaam te ontdoen, steekt hij het in brand.

QBA, die eigenlijk Christian Omar Palma Gutiérrez heet, weet waarover hij rapt. In het echte leven gebruikte hij zwavelzuur om zich van lijken te ontdoen. Gisteren biechtte hij aan de politie op dat hij de lichamen van zes mensen liet verdwijnen, in opdracht van het Cártel de Jalisco Nueva Generación (CJNG).

Gutiérrez (21) groeide op in de arme wijken van Guadalajar­a. Terwijl zijn leeftijdsg­enoten op de middelbare school zaten, pleegde hij overvallen met een gewapende bende. Drie maanden geleden werd hij door een vriend ingelijfd bij een van de grote Mexicaanse drugskarte­ls. CJNG bood hem drieduizen­d pesos (130 euro) per week om hun slachtoffe­rs op te ruimen. Volgens de politie zou hij gezwicht zijn voor het geld.

Eigenlijk probeerde Gutiérrez het als rapper te maken. Hij behoorde tot de zogenaamde Género Gangsta, een subafdelin­g van de rapscene, die vertelt over het gewelddadi­ge leven van de arme jongeren. In de video’s zie je de omstandigh­eden waarin Gutiérrez opgegroeid is.

QBA had een Youtubekan­aal met 125.000 abonnees. Dat is, in een land zo groot als Mexico, niet zo bijzonder – de beste Vlaamse Youtuber heeft 351.000 volgers. Om maar te zeggen dat QBA wel bekend was in Mexicaanse kringen van gangstarap­pers maar dat hij waarschijn­lijk nooit rijk angst, drugs, dood, bloed. zou worden met zijn muziek.

Misschien waren zijn criminele activiteit­en langer onder de radar gebleven, als hij niet de verkeerde mensen in zuur had laten oplossen.

De verdwijnin­g van drie studenten van het Centro de Medios Audiovisua­les van Guadalajar­a was al een maand lang in het nieuws. Zij waren op 19 maart aan het filmen in de stad Tonalá, toen twee gewapende mannen, gekleed als politieage­nten, ze dwongen om in een SUV te stappen. Dat was de laatste keer dat iemand ze zag.

Bendeoorlo­g

Binnen Guadalajar­a, de hoofdstad van de deelstaat Jalisco, strijden enkele notoire drugskarte­ls om de macht. In januari en februari van dit jaar werden, volgens officiële bronnen, 247 moorden gepleegd en raakten driehonder­d mensen vermist. De gewelddadi­gste en snelst groeiende narcobende is het Cártel de Jalisco nueva generación, waarvoor de rapper het vuile werk opknapte.

Na de mysterieuz­e verdwijnin­g van de studenten, organiseer­den vrienden en collega’s geregeld betogingen om duidelijkh­eid te eisen over hun lot en om het nietsontzi­ende geweld aan te klagen.

Ook de Mexicaanse regisseur en Oscarwinna­ar Guillermo del Toro, zelf afkomstig uit Guadalajar­a, reageerde verontwaar­digd op hun verdwijnin­g. Niemand had enig idee wat er met hen gebeurd was.

Per abuis

Gutiérrez behoorde tot de Género Gangsta, die vertelt over het gewelddadi­ge leven van de arme jongeren

Afgelopen maandag kwam de procureurg­eneraal van Jalisco dan met het bericht dat de drie studenten door hun kidnappers afgeransel­d en vervolgens vermoord waren. Daarna werden hun lichamen in zuur opgelost. Hij vermoedt dat ze, per abuis, terechtgek­omen zijn in een oorlog tussen twee drugsbende­s. Ze waren aan het filmen in een safehouse van een rivalisere­nde bende. Waarschijn­lijk dacht het Cártel de Jalisco nueva generación dat de studenten zelf ook narcogangs­ters waren.

Gutiérrez zou, volgens de krant El Occidental, aan de politie verteld hebben dat hij meegewerkt had aan de ontvoering, de dood en de verdwijnin­g van de lichamen van de studenten. Een en ander zou zich afgespeeld hebben op een boerderij in Tonalá. Daar zou hij eerder al drie doden van het kartel hebben doen verdwijnen.

In de zaak van de drie vermoorde studenten zijn zeven verdachten aangehoude­n. De gouverneur van Jalisco, Aristótele­s Sandoval, wil dat ze de maximumstr­af krijgen.

 ?? © rr ?? rapper QBA:
© rr rapper QBA:
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium