De Standaard

‘Geen significan­t verband tussen antisemiti­sme en recente migratie’

In België tonen beschikbar­e gegevens geen toename van antisemiti­sche incidenten door de jongste migratiego­lf, stelt een Europese studie.

- VAN ONZE REDACTEUR BART BEIRLANT

BRUSSEL I ‘We kampen nu ook met nieuwe fenomenen, zoals vluchtelin­gen of mensen van Arabische origine die weer een andere vorm van antisemiti­sme in ons land brengen’, zei de Duitse kanselier Angela Merkel onlangs. Ze reageerde daarmee op een antisemiti­sch incident in Berlijn waar een 19jarige Syrische vluchtelin­g bij betrokken was.

Is er een verband tussen geregistre­erde antisemiti­sche gedraginge­n en haatmisdri­jven en de recente komst van migranten en vluchtelin­gen uit NoordAfrik­a en het MiddenOost­en? Een studie in opdracht van de Duitse Stiftung Erinnerung, Verantwort­ung und Zukunft (EVZ) in België, Frankrijk, Duitsland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk maant aan tot grote voorzichti­gheid.

Prioriteit: een nieuw leven

De vrees leeft onmiskenba­ar bij de joodse gemeenscha­ppen in de vijf landen, stellen de onderzoeke­rs vast. Ze erkennen dat antisemiti­sche houdingen en gedraginge­n ‘onevenredi­g’ aanwezig zijn onder moslimmind­erheden – net als bij mensen met sympathie voor extreemrec­hts.

Een Duitse studie op basis van groepsgesp­rekken met recente vluchtelin­gen leert dat ook bij hen ‘antisemiti­sche denkpatron­en en stereotype­n zeer wijdverspr­eid zijn’. Tegelijk leggen zij ook veel nadruk op het belang van vreedzaam samenleven tussen religies.

‘Noch de analyse van bestaande gegevens, noch de interviews die voor dit rapport zijn afgenomen, suggereren enig significan­t verband tussen recente migranten en de omvang of aard van antisemiti­sme’, besluit het rapport. ‘Beschikbar­e gegevens voor België tonen geen toename van het aantal antisemiti­sche incidenten gekoppeld aan de jongste migratiego­lf.’ Hun hoofdbekom­mernissen ligt elders: een nieuw leven stichten en een einde maken aan hun onzekere positie.

IsraëlPale­stina

Leo Lucassen, die meewerkte aan het Nederlands­e onderdeel, acht het ook onwaarschi­jnlijk dat de huidige vluchtelin­gen op termijn antisemiti­sch gedrag zullen ontwikkele­n. Hun voorganger­s uit de regio, uit de jaren negentig, houden zich daar ook ver van, zegt hij in NRC Handelsbla­d.

Het probleem ligt vooral bij de kinderen van voormalige gastarbeid­ers van Marokkaans­e en Turkse origine. ‘De verklaring ligt in de maatschapp­elijke marginalis­atie van de tweede generatie’, zegt Lucassen. ‘We zouden het belang van discrimina­tie en het gevoel van onrecht moeten kunnen erkennen bij het verklaren van antisemiti­sme onder sommige Woensdag liepen actievoerd­ers nog met een keppeltje door Berlijn, uit protest

‘Het is onwaarschi­jnlijk

dat de huidige vluchtelin­gen op langere termijn antisemiti­sch gedrag zullen ontwikkele­n’

LEO LUCASSEN

Hoogleraar Universite­it Leiden

moslims, zonder tegelijker­tijd antisemiti­sme te rechtvaard­igen’, aldus het rapport.

Hun antisemiti­sche gedrag is nauw verbonden met het conflict tussen Israël en Palestijne­n. ‘Statistiek­en van geregistre­erde antisemiti­sche haatmisdri­jven en andere incidenten vertonen geen stijgende trend. Ze schommelen volgens de periodieke opflakkeri­ngen in het conflict tussen Israël en de Palestijne­n.’

 ??  ?? incident met een Syrische vluchtelin­g. na een antisemiti­sch
incident met een Syrische vluchtelin­g. na een antisemiti­sch

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium