De Standaard

Volgens zijn advocaat ging grenswacht­er Ben Deri ervan uit dat hij met rubberen kogels schoot, en niet met scherp

- Doodgescho­ten door een Israëlisch­e soldaat.

schorting. Hij moet ook omgerekend 11.450 euro betalen aan de familie van het slachtoffe­r.

De openbare aanklager kon aantonen dat soldaten en politie de opdracht gekregen hadden om alleen rubberkoge­ls te gebruiken tijdens de incidenten. Volgens de oorspronke­lijke aanklacht beschikte Ben Deri over een rood magazijn met rubberkoge­ls en een gewoon magazijn met scherp. Hij plaatste de scherpe munitie in het rode magazijn om te verhullen dat hij de afgesproke­n regels overtrad. Maar de advocaat van Deri voerde – met succes – aan dat zijn cliënt ervan uitging dat zijn wapen geladen was met rubberkoge­ls en dus door nalatighei­d met scherp schoot. Daarop werd de aanklacht afgezwakt, al werd nog altijd een celstraf van 20 tot 27 maanden geëist.

De rechter hield rekening met de uitstekend­e reputatie van de grensbewak­er, het feit dat hij opgeroepen was om een einde te maken aan een ordeversto­ring en dat hij meewerkte tijdens het onderzoek.

Stevige zaak

De vader van het slachtoffe­r, Siam Nawara, noemde de strafmaat ‘belachelij­k’. ‘Ik had nooit verwacht dat de Israëlisch­e rechtbank recht zou doen aan mijn zoon, die een martelaar is. Maar ik moest al het mogelijke doen om een stevige zaak naar voren te brengen en de Israëlisch­e justitie te ontmaskere­n tegenover de wereld. Dat heb ik gedaan.’

De ouders van Mohammad Salameh, een andere jongen die op dezelfde plek werd doodgescho­ten, besloten het niet tot een proces te laten komen, omdat ze geen vertrouwen hebben in de Israëlisch­e justitie. Het is niet duidelijk of Ben Deri ook in dit geval het dodelijke schot loste.

Hanan Ashrawi, de Palestijns­e politica die begin jaren negentig mee onderhande­lde over de Oslovredes­akkoorden, zette de strafmaat voor Deri af tegen de acht maanden celstraf die de 17jarige Palestijns­e Ahed Tamimi in maart kreeg. Tamimi had Israëlisch­e soldaten geschopt en geslagen. Volgens Ashrawi ging het in dit geval om een oorlogsmis­daad.

Volgens de krant Jerusalem Post overweegt de advocaat van Deri om tegen de strafmaat in beroep te gaan. Volgens hem past het niet dat een lid van de Israëlisch­e veiligheid­sdiensten tot een celstraf veroordeel­d wordt voor operaties tijdens een oproer.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium