De Standaard

Peperdure kunst van Arne Quinze gestolen uit galerie

‘Natural golden chaos’, een kunstwerk van Arne Quinze in goud, verdween uit de galerie. Het is 2,2 miljoen euro waard.

- INGE SCHELSTRAE­TE ‘Natural golden chaos’.

De jongste tentoonste­lling van Arne Quinze heet My secret garden. Ze heeft geen monumental­e sculpturen in petto zoals we die van Quinze kennen, maar een reeks schilderij­en op groot formaat die een denkbeeldi­ge tuin voorstelle­n. Een voorproefj­e was te zien op de kunstbeurs Brafa, de soloshow ging eind maart van start in de galerie Maruani Mercier in KnokkeHeis­t.

Als toemaatje had Arne Quinze er een 45 kilogram wegende sculptuur, Natural golden chaos, aan toegevoegd. Hij ontwierp die in 2014 in samenwerki­ng met de Duitse goudsmid Veridor. Het werk was eerder al te zien in de Verenigde Staten, Europa en Azië.

In de nacht van woensdag op donderdag werd het kunstwerk gestolen uit de galerie in de Kustlaan. Het gevaarte werd via het raam naar buiten getild. Op camerabeel­den valt te zien hoe de verdachten het kunstwerk in de koffer van hun auto gooien.

Volgens de entourage van Arne Quinze zette de politie de achtervolg­ing nog in, maar konden ze de daders niet vatten.

‘Er bestaat geen chaos, alleen structuur’, zo luidt het motto van het werk Natural golden chaos. De sculptuur toont een wirwar van 176 meter aan draden in palladium, zilver en roze goud, aangevuld met gouden juweelorna­menten. Het geheel stelt de symbolisch­e en fysieke connecties voor die we menselijke relaties noemen.

Arne Quinze maakte naam met houten staketselc­onstructie­s, die hij onder meer voor festivals en voor de Europese cultuursta­d Mons 2015 realiseerd­e. Rock strangers in Oostende, een cluster van gedeukte sculpturen in fluokleure­n, is niet onomstrede­n.

Quinze stelt het beoogde effect van zijn kunst graag voor als de schok die je ervaart bij een natuurkrac­ht. ‘Daarbij wou ik altijd al graag eens werken in goud’, zei hij. ‘Maar het juiste moment en de juiste partner ontbraken. Tot ik in Pforzheim de goudsmit vond die kon inspelen op mijn hoge kwaliteits­eisen.’ (belga, gvds)

De politie zette de achtervolg­ing nog in, maar kon de daders niet vatten

 ?? © Arne Quinze ??
© Arne Quinze

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium