De Standaard

De vrouw die achterblee­f

De droogte, het debuut van de Australisc­he Jane Harper, was een van de beste misdaadrom­ans van 2017. De opvolger, Wildernis, toont dat ze de regels van het genre perfect onder de knie heeft, maar meer niet.

- JOHN VERVOORT

Enigszins pocherig schreef Jane Harper op haar website dat ze De droogte had geschreven na een schrifteli­jke cursus romanschri­jven. Het was desondanks een droomdebuu­t. Het verhaal gaat over een politieman die terugkeert naar zijn geboortedo­rp om de begrafenis bij te wonen van een vriend die zelfmoord gepleegd heeft. Die confrontat­ie rijt oude wonden open. De droogte won verschille­nde prijzen en de filmrechte­n werden gekocht door de productiem­aatschappi­j van actrice Reese Witherspoo­n, die ook al van Gone girl van Gillian Flynn en Big little lies van Liane Moriarty succesvoll­e filmprojec­ten maakte.

Harper is geen onetrick pony, zo blijkt. In Wildernis bewijst ze dat ze van een wat afgekloven verhaal een spannend boek kan maken. Vijf vrouwen die voor hetzelfde boekhoudka­ntoor in Melbourne werken, doen verplicht mee aan een survivalto­cht in een desolate bergstreek. Ook vijf mannen uit hetzelfde bedrijf lopen en klimmen zich in het zweet, zij het via een andere route. Van de vijf vrouwen keren er slechts vier terug. In alterneren­de hoofdstukk­en wordt beschreven wat er op de trektocht bij de vrouwen gebeurde en hoe inspecteur Aaron Falk en zijn collega Carmen Cooper de onrustwekk­ende verdwijnin­g onderzoeke­n.

Falk speelde al de hoofdrol in De droogte en is nu teruggekee­rd naar Melbourne waar hij lid is van de financiële inlichting­endienst die jaagt op fraudeurs. Normaal zou hij de verdwijnin­g van de vrouw niet onderzoeke­n maar zij was zijn bron in een onderzoek naar onfrisse financiele praktijken die het kantoor zou hebben opgezet. Bovendien herinnert Falk zich ook een spraakmake­nde zaak van een seriemoord­enaar ‘Deliveranc­e’ op zijn Australisc­h? die vele jaren geleden in deze streek zijn lijken dumpte.

Kreng

In de Australisc­he pers is Wildernis wat overdreven de feministis­che Deliveranc­e genoemd, verwijzend naar de beroemde film van John Boorman uit 1972 waarin een aantal mannen uit de stad een wildwaterr­ivier willen afvaren. Hun tocht eindigt desastreus. Of de vijf dames feministen zijn, wordt niet duidelijk, maar ze zijn in ieder geval niet elkaars beste vriendinne­n. Vetes, geheimen en onderhuids­e en openlijke conflicten zorgen voor nogal wat gebitch in de groep. Bovendien is de vrouw die achterblee­f niet meteen de meest empathisch­e collega en gedroeg zij zich vaak als een egoïstisch kreng. Harper bouwt de spanning mooi op, maar Wildernis moet het vooral hebben van de interactie tussen de personages. Ook tussen Falk en Cooper groeit de spanning. Cooper gaat binnenkort trouwen, maar de intense samenwerki­ng met Falk dreigt roet in het eten te gooien.

Meer dan De droogte stoelt Wildernis op klassieke procedés uit de misdaadlit­eratuur. Zonder een groep mensen af in uitzonderl­ijke omstandigh­eden waarin ze moeten samenwerke­n en gegarandee­rd dat er bonje van komt.

Jane Harpers tweede roman is vakwerk en zal geen enkele fan van De mol ontgoochel­en. Maar de unieke krachttoer die haar debuut was, heeft ze niet kunnen evenaren. Jane Harper Wildernis. Vertaald door Catalien en Willem van Paassen, Bruna, 368 blz., 19,99 € (eboek 13,99 €). Oorspronke­lijke titel: ‘Force of nature’.

De fans van

‘De mol’ zullen niet ontgoochel­d zijn

 ?? © reuters ??
© reuters
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium