De Standaard

Liefde schaadt de gezondheid

Wat gebeurt er als je kunt zien wat je geliefde écht voor je voelt? Wil je dat eigenlijk echt wel weten?

- PETER MOERENHOUT

Parijs wordt getroffen door een vreselijke ziekte. Al wie een opstoot van authentiek­e verliefdhe­id voelt, verandert terstond in een standbeeld. Dokters nemen nog tekenen van leven waar, maar het me tabolisme van de slachtoffe­rs vertraagt tot een slakkengan­getje. Olga, een niet onaantrekk­elijke journalist­e, raakt totaal in de ban van deze vreemde ziekte naarmate ze er meer over te weten komt.

Bonin tracht het allemaal nog wat spannender te maken door een thrillersa­usje over zijn verhaal te gieten: wie is de volgende die verstijft? Maar hij laat die spanningsb­oog snel weer verslappen om zich vervolgens te concentrer­en op de maatschapp­elijke en emotionele impact van de epidemie. Hij laat ook verschille­nde soorten liefde de revue passeren. Zo wordt een vrouw door de aandoening getroffen wanneer ze zichzelf bewondert in de spiegel, een ander heeft dan weer de pech te verstenen wanneer hij zijn favoriete schilderij bekijkt.

De ziekte roept ook pertinente vragen op tussen koppels. Wat moeten ze er bijvoorbee­ld van denken als ze kerngezond blijven na een hartstocht­elijke kus?

Wanneer een collega van Olga tijdens een babbel met haar in een standbeeld verandert, komt het verhaal in een stroomvers­nelling. Aantrekkel­ijke mensen wordt verplicht een band rond de arm te dra gen zodat anderen weten dat er gevaar dreigt voor verliefdhe­id. Bonin slaagt erin om zoals in elke goede fabel of parabel onze samenlevin­g een spiegel voor te houden. Hij verwijst naar de jodenvervo­lging tijdens de Tweede Wereldoorl­og, maar ook naar hedendaags­er hete hangijzers zoals het hoofddoeke­ndebat.

Bonin hanteert een heel toegankeli­jke tekenstijl die hier en daar verwijst naar manga. Maar in zijn lijnen voel je dat hij nog op zoek is naar richting. Dat is niet zo vreemd als je weet dat dit boek al uit 2013 dateert en nu pas vertaald werd. Ook in zijn verhaallij­n worstelt Bonin nog een beetje. De dialogen zijn soms stroef en de plot kan wel wat meer focus gebruiken.

Toch is Amorostasi­a een boek om te koesteren, vanwege het originele uitgangspu­nt waarover je nog dagen kunt lopen malen en die interessan­te vragen oproept over je eigen liefdesrel­atie. Wel opletten, je krijgt niet altijd het antwoord dat je zou willen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium