De Standaard

De snelste strip ter wereld

Strip Geen stripmaker is zo bedreven in het tekenen van blinkende bolides als Marvano. Bonneville is een lust voor het oog.

- PETER MOERENHOUT

Marvano Bonneville Nr. 1: Vier nul zeven! Dargaud, 48 blz., 15,95 €.

Marvano kent zijn vak als de beste. Dat weten ze zelfs in Hollywood, waar ze al jaren proberen een filmprojec­t van de grond te krijgen gebaseerd op De eeuwige oorlog. Dat sciencefic­tionepos zette Marvano eind jaren 80 op de kaart. Joe Haldeman lever de het scenario, maar sindsdien levert Marvano enkel nog strips af met een verhaal van eigen hand. Bonneville vormt daar een uitzonderi­ng op: het verhaal van dit nieuwe tweeluik is gebaseerd op Salt of the earth, het levensverh­aal van ene Zeldine Johnson, een mormoons meisje dat van België naar Amerika emigreerde.

In de Amerikaans­e staat Utah, waar de meeste mormonen wonen, liggen ook de uitgestrek­te zoutvlakte­s waar in de jaren 50 en 60 werd geracet om het snelheidsr­ecord ter land te breken. Een kolfje naar de hand van Marvano. Dat hij bezeten is van snelheid én een meester is in het tekenen van bliksemsne­lle bolides weten we al uit zijn Grand Prixtrilog­ie. Die ging over autoraces in naziDuitsl­and.

Bonneville opent met een fan tastische tekstloze scène. Twee jongeren proberen met een brommer in het midden van de nacht een snelheidsr­ecord neer te zetten op een Belgische autosnelwe­g. De actie spat van de pa gina’s en je zet jezelf al schrap voor nog meer van dat.

Recordjage­rs

versnellin­gen terug om ons een strip voor te schotelen die op het eerste gezicht nogal tekstzwaar is – een van de grootste gevaren bij het verstrippe­n van proza. Marvano gaat in Bonneville zelfs zo ver dat hij heel dicht tegen geïllustre­erd proza aanschurkt. Maar wie vreest dat de rest van de strip daardoor wat saai wordt, slaat de plank mis.

Zeldine blijkt slechts een kapstok waaraan Marvano de geschieden­is van het snelheidsr­ecord ophangt. Er zit ook niet echt een plot in het verhaal. Een hele hoop data, cijfers en historisch­e mijlpalen passeren de revue. Maar die technische details van de bolides of door jetmotoren aangedreve­n raketwagen­s staan nooit het drama en de spanning in de weg.

De recordjage­rs zijn amateurs die een droom najagen, mensen van vlees en bloed, die dromen van een vermelding in de geschieden­isboeken. In trefzekere zinnen schetst Marvano hun persoonlij­kheden, hun drijfveren en hun lot. En aangezien er nog niet al te veel veiligheid­sregels bestonden, is een ongeluk nooit ver weg.

Wie interesse heeft in auto’s en techniek kan zich aan Bonneville geen buil vallen. Maar wie uit ander hout gesneden is, wordt evengoed op sleeptouw genomen omdat de figuren en hun beleveniss­en larger than life zijn. Onder de motorkap van Bonneville klopt een warm hart.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium