De Standaard

Seriemoord­enaar tegen wil en dank

Strip Is Wie laatst lacht een literaire parabel, of is het een horrorverh­aal? Het is het allebei, en bovendien is het ook nog eens een spannende pageturner.

- PETER MOERENHOUT

Zidrou en Benoît Springer Wie laatst lacht. Dupuis, 72 blz., 15,95 €. Oorspronke­lijke titel: ‘La petite souriante’.

Pepino leeft van de struisvo gelkwekeri­j en woont samen met zijn vrouw ergens in het hol van Pluto. Erg gelukkig lijkt hij niet te zijn, want in de eerste scène van het boek betrappen we hem op heterdaad bij de gruwelijke moord op zijn echtgenote.

Nadat hij zich ontdaan heeft van het lijk belt Pepino zijn min nares om haar te melden dat hij haar instructie­s tot op de letter gevolgd heeft. Eindelijk zijn ze vrij! Al ziet Pepino er wel wat te genop dat hij de struisvoge­lboer derij nu helemaal alleen moet bestieren. Hij rijdt huiswaarts en wordt daar begroet door… zijn vrouw, levend en wel. Of hij geen boter vergat te kopen? Is dit het begin van Pepino ’s afdaling in de waanzin, of is het een horrorverh­aal?

Keer op keer tracht Pepino zich te ontdoen van zijn eega, maar telkens weer staat ze gezond als een vis voor zijn neus als hij thuiskomt. Wanneer ook nog eens zijn stiefdocht­er terugkeert van de kostschool om hem het leven zuur te maken verliest Pepino helemaal de pedalen.

Schrijver Zidrou en tekenaar Benoît Springer schetsen het ver haal van een niet al te snuggere man die door zijn omgeving gedomineer­d en gemanipule­erd wordt. Pepino denkt zijn vrijheid te bekomen door zich te ontdoen van zijn vrouw, maar beseft niet dat hij al een nieuw blok aan zijn been heeft.

Zidrou mixt alledaagse banaliteit naadloos met bovennatuu­rlijke horror. Los van het metafysisc­he aspect van zijn telkens weer uit de dood oprijzende echtgenote leest dit boek als een tragikomis­che psychologi­sche roman. De situaties waarmee Pepino krijgt af te rekenen en de dialogen waarin hij verzeilt raakt drukken de sleur en wanhoop waaraan hij ten onder gaat perfect uit.

Springer slaagt erin de desolaathe­id van het gevoelslev­en van de personages te weerspiege­len in zijn tekeningen van de uitgestrek­te en verschroei­end hete Australisc­he outback.

Zidrou levert de laatste jaren de ene na de andere genreoefen­ing af: ridder en vikingverh­alen wisselen af met ontroerend­e drama’s over adoptie of het leven van mensen met een geestelijk­e beperking.

Met Wie laatst lacht levert hij een graphic novel met literaire diepgang af die tegelijk een spannende pageturner is. Bladzijde na bladzijde komt het ijzingwekk­ende slot als een niet te ontwijken pletwals op de lezer afgedonder­d. De ontknoping is een hit and run waarvan je brein nog wekenlang moet bekomen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium