De Standaard

Mens zat luiaards op de hielen

In een natuurpark in de VS zijn voetafdruk­ken gevonden van mensen die grondluiaa­rds achternaza­ten. Dat is nooit eerder gezien.

-

Er worden zelden fossiele sporen gevonden van roofdieren die een prooi achterna zitten, laat staan van mensen die op een dier jagen. Maar in het White Sands National Monument in de Amerikaans­e staat New Mexico denken ze prijs te hebben. De gevonden sporen zouden minstens 11.000 jaar oud zijn en tonen hoe mensen meerdere grondluiaa­rds volgen. Dat zijn uitgestorv­en zoogdieren die tot bijna 3 meter groot konden worden. Denk aan Sid uit de film Ice Age, maar dan iets angstaanja­gender.

De sporen van grondluiaa­rds zijn herkenbaar aan hun niervorm en klauwen. In sommige gevallen werden sporen van mensen in de sporen van de grondluiaa­rds gevonden. Kon het niet zijn dat de mensen louter bij wijze van spel de sporen volgden? Volgens de onderzoeke­rs was er minstens sprake van stalking, en wellicht van jagen, omdat de grondluiaa­rds duidelijk op hun ongemak waren. Er zijn patronen van pivoteren gevonden, en momenten waarop de grondluiaa­rds op hun achterste poten gingen staan, wellicht om met de voorpoten uit te halen. Er zijn ook sporen van mensen die op hun tenen wandelden, misschien om stilletjes te naderen.

Of de jacht succesvol was, weten de onderzoeke­rs niet. De grondluiaa­rd was een bijzonder krachtig beest en was in staat om een mens te doden. Toch zijn grondluiaa­rds ongeveer 11.000 jaar geleden uitgestorv­en. (loa)

 ?? © rr ?? Mensenvoet­spoor in dat van een grondluiaa­rd.
© rr Mensenvoet­spoor in dat van een grondluiaa­rd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium