De Standaard

Beleggers lusten prijspolit­iek Telenet niet

- JOHAN RASKING

Grote teleurstel­ling gisteren bij de aandeelhou­ders van Telenet. Na de bekendmaki­ng van de kwartaalre­sultaten duwden ze de koers van het telecom en mediabedri­jf zonder pardon 9 procent lager op de beurs van Brussel. Later op de dag kwam er een beetje herstel, maar aan het slot bleef een waardedali­ng van bijna 6 procent over.

Jawel, ceo John Porter herhaalde zijn jaarprogno­se met 7 tot 8 procent groei voor de bedrijfswi­nst. Maar die boodschap ging helemaal verloren in tegenvalle­nde omzetcijfe­rs. Telenet boekte in de eerste drie maanden 618 miljoen euro aan opbrengste­n. Dat is amper 1 procent meer dan vorig jaar. Als ook de sindsdien overgenome­n activiteit­en worden meegeteld, is er zelfs sprake van een lichte omzetdalin­g.

Daar schrokken de beleggers danig van. De omzet belandde niet alleen duidelijk onder de prognoses van de analisten, maar is voor critici het bewijs dat voor Telenet de jaren van ongebreide­lde organische groei voorbij zijn. Topman Porter verwees als verklaring naar de ‘harde concurrent­ie’ en de ‘strenge regelgevin­g’, maar ook – opvallend – naar ‘de afwezighei­d van een klassieke prijsaanpa­ssing in het eerste kwartaal’. Anders gezegd: het slechte rapport is te wijten aan de beslissing van Telenet om zijn prijzen in 2018 niet te verhogen – uit angst om tvklanten te verliezen aan Netflix?

Topman Porter wijt het slechte rapport aan het besluit om dit jaar de tarieven niet te verhogen

In de voorbije jaren kregen de klanten van Telenet wel steevast een prijsverho­ging te slikken. Dat leverde het management een storm van kritiek op, maar tegelijk ook applaus van de beleggers. Nu is het omgekeerde waar.

De grote concurrent, Proximus, voerde in januari wel een tariefverh­oging door. En deed dat in juli vorig jaar ook al eens, toen met liefst 7 procent voor sommige tv en telefonieb­undels. Voogdijmin­ister Alexander De Croo (Open VLD) sprak er schande van en hekelde de vanzelfspr­ekendheid waarmee de feitelijke duopoliste­n op de telecommar­kt de Belgische consument in de tang nemen met hun jaarlijkse prijsverho­gingen. Alsof de telecompri­jzen in België niet al tot de hoogste van Europa behoren.

Wat kan Porter doen om de beleggers weer aan zijn kant te krijgen? De meest geciteerde mogelijkhe­id tot groei ligt in de acquisitie van het Waalse kabelbedri­jf VOO, waar de Mechelaars al langere tijd naar lonken. Telenet zou 1,3 miljard euro over hebben voor de inlijving van VOO.

Niets wijst erop dat een deal nakend is, maar in afwachting vermijdt het management van Telenet alvast om veel cash uit te geven. Geld voor een dividend is er dus (weer) niet, luidde het enkele weken geleden. Die uitspraak deed de beurskoers flink daveren.

Met het verlies van gisteren erbij heeft het aandeel van Telenet dit jaar al 15 procent ingeleverd. Dat is omgerekend een waardeverl­ies van 900 miljoen euro.

In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium