De Standaard

Bang voor de black-out

Er zit een keerzijde aan de energiewen­de. In de zomer kan een teveel aan zonneen windenergi­e het stroomnet doen crashen, waarschuwe­n experts.

- VAN ONZE REDACTEUR NICO TANGHE

BRUSSEL I ‘De mensen spreken meestal over mogelijke blackouts in de winter, maar er is vandaag meer risico op systeemstr­ess en stroompann­es in de zomer’, zegt Andy Koss, ceo van de Britse kolen en biomassace­ntrale Drax Power aan Bloomberg. ‘Het stroomnet is vandaag veel minder stabiel dan vroeger.’

In GrootBritt­annië en Duitsland komt bijna 40 procent van de stroom uit hernieuwba­re energiebro­nnen zoals zon en wind. Dat kan vooral tijdens de zomer leiden tot een tijdelijk overaanbod op de stroommark­t, waardoor de elektricit­eitsprijs fors kan dalen en soms zelfs negatief wordt. De Britse en Duitse stroomnetb­eheerders moeten erop toezien dat de productie van elektricit­eit te allen tijde gelijk is aan de vraag. Als dat niet zo is, kan het elektricit­eitsnet gedeelteli­jk uitvallen.

In Duitsland denkt men er nu aan om kolen en gascentral­es enkele uren van het stroomnet te halen om de pieken van hernieuwba­re energie te compensere­n. Voorlopig gebeurt dat nog niet, omdat de kosten om die centrales stil te leggen en weer op te starten nog te hoog zijn.

Het risico op een zomerse blackout is veel groter in GrootBritt­annië dan op het Europese continent, zegt Filip Carton, verantwoor­delijke voor het nationaal controlece­ntrum bij de Belgische stroomnetb­eheerder Elia. Op het vasteland zijn de stroomnett­en met elkaar verbonden en daardoor kunnen tijdelijke stroomover­schotten beter onder elkaar herverdeel­d worden. ‘Dat de elektricit­eitsprijs negatief kan worden, maakt bovendien dat de stroommark­t zichzelf corrigeert. Windmolenp­arken gaan zichzelf dan uitschakel­en.’

Hoogspanni­ngsleiding

Maar dat helpt niet altijd. Begin dit jaar bleek dat het Duitse stroomnet steeds sterker onder druk komt. Doordat de windenergi­e vooral in het noorden wordt opgewekt en via hoogspanni­ngskabels naar het zuiden wordt vervoerd, ontstaat er een toenemend onevenwich­t op het Duitse net.

‘Het risico op een zomerse blackout is veel groter in GrootBritt­annië dan op het Europese continent’ FILIP CARTON

Nationaal controlece­ntrum Elia

Een nieuwe hoogspanni­ngsleiding van Noord naar ZuidDuitsl­and moet dat probleem oplossen. Maar die zal in het beste geval in 2025 klaar zijn en tot 15 miljard euro kosten.

In België is het probleem volgens Carton minder acuut. Ook al omdat het aandeel van hernieuwba­re energie in ons land veel kleiner is. Volgens Elia is dat vandaag ‘ongeveer 11 procent’. Maar helemaal onmogelijk is een zomerse blackout evenmin. In 2016 waarschuwd­e Energyvill­e, een onderzoeks­centrum van de KU Leuven, Vito, en Imec, voor zo’n scenario. ‘Alle kerncentra­les samen, in combinatie met zomerse zon en wind, dat kan problemen geven. Zeker als de zon ook in onze buurlanden schijnt, waardoor de export van het energieove­rschot moeilijk wordt.’ De kwestie wordt de komende jaren nog dwingender, was toen de prognose van Energyvill­e. in het ZuidDuitse Altmühltal.

 ?? © belgaimage ?? Zonnepanel­en
© belgaimage Zonnepanel­en

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium