De Standaard

Afgestemd op verbruik

- VAN ONZE REDACTEUR PASCAL SERTYN

VILVOORDE I Begin volgend jaar starten Eandis en Infrax met de installati­e van de twee digitale meters voor elektricit­eit en aardgas. De netbeheerd­ers maken zich sterk dat de energiever­bruikers hun energiever­bruik beter in de gaten zullen kunnen houden en zelf zullen kunnen sturen. Maar voor de meeste gezinnen is het niet voor meteen. 1.

Waarom worden de ‘oude’ elektricit­eit en gasmeters vervangen door digitale meters?

De huidige meters worden zo goed als niet meer gemaakt, zeggen Eandis en Infrax. Voor nieuwe aansluitin­gen – bijvoorbee­ld in nieuwbouww­oningen – was er nood aan een nieuw model. Er is gekozen voor een digitale meter. Die laat toeniet alleen het energiever­bruik te meten, maar ook hoeveel energie er opgewekt wordt door het huishouden (bijvoorbee­ld door zonnepanel­en).

2.

Wanneer mogen we de digitale meter verwachten?

In januari 2019 komt de uitrol op gang. Maar dat betekent geenszins dat heel Vlaanderen daar meteen iets van zal merken. De volledige vervanging van de in totaal 4,6 miljoen elektricit­eits en gasmeters zal vijftien jaar in beslag nemen.

Huishouden­s met zonnepanel­en op het dak, met een budgetmete­r of die een nieuwe aansluitin­g nodig hebben, komen als eerste aan de beurt. Het streefdoel is tegen 2022 een derde (of 1,65 miljoen meters) te vervangen. Bij de andere gezinnen blijft de huidige meter nog zeker vijf jaar doordraaie­n. Dat sluit niet uit dat u bij Eandis en Infrax kunt aankloppen voor een versnelde plaatsing. Weet wel dat daaraan een prijskaart­je zal vasthangen.

3.

Hoe gaat de installati­e van een digitale meter in zijn werk?

Het streefdoel is tegelijker­tijd de elektricit­eits en de gasmeter te ver vangen. De nieuwe digitale meters werken op batterijen. Er hoeft dus geen stopcontac­t in de buurt te zijn. Er is evenmin nood aan een telecomkab­el, want de verbruiksg­egevens worden draadloos verstuurd. De installati­e is verplicht, al wordt dat geconteste­erd door TestAankoo­p (DS 16 april).

4.

Wat heeft u aan een digitale meter?

U hoeft niet langer de meterstand­en door te geven en ook de passage van de meterstand­opnemer zal verleden tijd zijn. Eandis en Infrax kunnen dankzij de draadloze communicat­ie het verbruik vanop afstand in de gaten houden.

Tegelijker­tijd biedt de digitale meter de mogelijkhe­id om het energiever­bruik veel beter op te volgen dan met de huidige meters het geval is. Of veel verbruiker­s op geregelde tijden de gegevens zullen checken als de digitale meter bijvoorbee­ld in de kelder staat, valt wellicht te betwijfele­n. Maar de netbeheerd­ers zijn ervan overtuigd dat energielev­eranciers – en ook andere dienstenle­veranciers – apps voor de smartphone, slimme thermostat­en of andere apparaten zullen ontwikkele­n, waardoor je vanuit de woonkamer of zelfs op verplaatsi­ng kunt checken wanneer je veel of weinig elektricit­eit en/of aardgas verbruikt. De digitale meter biedt ook de kans om huishoudto­estellen zoals de nieuwe generatie ‘slimme’ vaatwasser­s of wasmachine­s aan te sturen. De digitale meter beschikt daarvoor over twee gebruikers­poorten.

Het zou allemaal moeten helpen om te besparen op de elektricit­eitsen gasrekenin­g, hoopt Vlaamse minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD).

5.

Hoeveel zal de digitale meter kosten?

Daarop is nog geen volledig zicht. De Vlaamse energiereg­ulator (Vreg) schatte in 2016 de jaarlijkse bijkomende kosten op 16,36 euro voor de digitale meter voor elektricit­eit en 11,59 euro voor die voor gas. De Vreg zei er wel bij dat de uitkomst van het rekenwerk een overschatt­ing was. Tommelein heeft de Vreg onlangs gevraagd om een nieuwe berekening te maken.

De kosten voor de plaatsing van de digitale meter lopen uiteen. Eandis en Infrax nemen de kosten voor hun rekening als ze zelf overgaan tot vervanging. Deze regel geldt ook voor wie zonnepanel­en heeft of van plan is er te installere­n.

Bij nieuwbouw en grondige renovatie moet er wel betaald worden voor de digitale meter en voor de indienstst­elling. Dat was bij de oude meters ook zo. De netbeheerd­ers verwachten geen grote bijkomende kosten.

Ook huishouden­s die sneller een digitale meter in huis willen dan in de planning van Eandis en Infrax is voorzien, zullen een rekening in de bus krijgen. Het prijskaart­je daarvan is nog niet ingevuld.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium