De Standaard

Pro Natura biedt asielzoeke­rs kans op job in natuurbehe­er

- VAN ONZE MEDEWERKER DIETER DE BEUS

Vluchtelin­genwerk Vlaanderen reikte dinsdagavo­nd de Gastvrije Awards uit. Een van de winnaars was Pro Natura, een vzw die nieuwekans­enjobs creëert.

VILVOORDE I De Gastvrije Awards die dinsdag in het Vlaams Parlement werden uitgereikt, waren het sluitstuk van de campagne ‘Gastvrije Gemeente’ van Vluchtelin­genwerk Vlaanderen.

Met de campagne ging de vzw, die de belangen van de vluchtelin­gen en asielzoeke­rs verdedigt, op zoek naar gastvrije gemeenten, scholen, bedrijven, cultuurpro­jecten en individuen in Brussel en Vlaanderen.

In de categorie ‘Gastvrije Bedrijven’ kwam Pro Natura uit de bus. Die vzw is actief in Vilvoorde, Pamel en Eeklo.

Kleine teams

Pro Natura staat voor een duurzaam tewerkstel­lingsbelei­d en werft in dat kader vluchtelin­gen aan om in kleine teams bosen natuurgebi­eden in te richten en te beheren.

‘We begeleiden mensen die het moeilijk hebben om hun weg te vinden op de arbeidsmar­kt’, zegt Sanne Vanderstra­eten van Pro Natura.

‘In totaal begeleiden we zo'n honderdtwi­ntig personen. Ook vluchtelin­gen en asielzoeke­rs maken daar een onderdeel van uit. We bieden trajecten die van een maand tot vijf jaar lopen.’

‘Mensen die geen enkele ervaring hebben, maken via ons onder meer kennis met ecologisch groenbehee­r, ze leren maaien en snoeien. Zo bereiden we hen voor op een werkplaats in bijvoorbee­ld de gemeenteli­jke groendiens­t of bij een tuinaannem­er.’

De winnaars van een Gastvrije Award gingen naar huis met een

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium