De Standaard

Te voet naar Scherpenhe­uvel over oude pelgrimswe­gen

-

De autoluwe pelgrimswe­gen naar de basiliek van Scherpenhe­uvel worden opnieuw in ere hersteld. Er komen vier proeftraje­cten, maar later worden ook alle andere bedevaartr­outes weer aangelegd. De wegen zijn herkenbaar aan een speciaal ontworpen logo.

Volgende week begint de meimaand en dan komen de grotere processies er weer aan. ‘Vroeger kwamen die langs autoluwe pelgrimswe­gen, maar die kent haast niemand meer’, zegt

Nina Van Meerbeeck van Interleuve­n. Zij leidt het project ‘Langs pelgrimswe­gen naar Scherpenhe­uvel’, dat die voetganger­sroutes weer in ere wil her stellen. Interleuve­n, het stadsbestu­ur van de basiliekst­ad en het kerkbestuu­r werken samen met de vzw Trage Wegen om al die paadjes te inventaris­eren.

‘Er komen eerst vier routes’, zegt Van Meerbeeck. Die vertrekken vanuit Attenhoven, Tremelo, Diest en Herselt. Verwaarloo­sde paden worden heraangele­gd en er komt beplanting en zitbanken. Als de weg te druk geworden is, gaat de werkgroep op zoek naar een alternatie­f.

De voetganger­s kunnen de pelgrimsro­utes herkennen, omdat er borden met een speciaal ontworpen logo geplaatst worden. Dat logo toont een gestileerd ontwerp van de basiliek met twee routes die ernaartoe lopen.

De werkgroep wil ook typische bedevaarts­ouvenirs verzamelen. Dat kunnen vlaggen, bidprentje­s of medailles zijn, maar ook foto's en films. Ze gaan verder op zoek naar bijzondere verhalen van bedevaarde­rs. Al dat materiaal wordt verzameld en gedigitali­seerd. Het zal, samen met de routes, ook te zien zijn op de website pelgrimswe­gen.be.

De fysieke voorwerpen worden bewaard in de gemeenten waar een route begint. De werkgroep zoekt in elke gemeente een groep vrijwillig­ers om die collectie te beheren en uit te breiden.

(hns)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium