De Standaard

IOC dreigt ermee boksen te schrappen uit Spelen

Matchfixin­g op de Olympische Spelen van Rio en een bondsvoorz­itter die wordt verdacht van drugssmokk­el: het IOC heeft redenen om boksen te weren van de Spelen.

- HANS JACOBS

BRUSSEL I De internatio­nale boksbond AIBA (Associatio­n Internatio­nale de Boxe Amateur), die het olympische boksen organiseer­t, presenteer­de deze week op het kantoor van het Internatio­naal Olympisch Comité (IOC) een rapport met aanbevelin­gen voor een nieuwe start. Of dat volstaat om het boksen te behouden op het olympisch programma, daarover wordt binnenkort geoordeeld.

Want de bezwaren zijn niet min. Zo zijn alle 36 scheidsrec­hters van de Olympische Spelen van Rio 2016 geschorst wegens matchfixin­g. Ze zouden voornameli­jk Russische en Oezbeekse boksers hebben bevoordeel­d, in die mate dat het publiek bij momenten massaal begon te jouwen. De incidenten stapelden zich op. Een kwartfinal­ekamp tussen de Rus Vladimir Nikitin, die volgens de refs won tegen de Ier Michael Conlan, leidde tot de gezamenlij­ke schorsing van de refs. Maar de organisati­e ligt ook onder vuur omdat enkele bobo’s zich hebben misdragen en de bankrekeni­ngen hebben geplunderd, zodat de AIBA momenteel op de rand van een financiële afgrond staat.

Nu heeft het olympisch boksen altijd al een kwalijke traditie gehad wat betreft omkoping, controvers­e en corruptie, en is het ze

ker niet de eerste keer dat er met uitsluitin­g wordt gedreigd. Maar de aanzet tot een oplossing die de Aiba voorlegt, bevalt het IOC niet.

Zwarte lijst

De voormalige AIBAvoorzi­tter, een Taiwanees, vertrok en een interimvoo­rzitter werd aangesteld. De man die de boel moet uitmesten, is ene Gafur Rakhimov. Een Oezbeek die op de zwarte lijst van het Amerikaans­e ministerie van Financiën staat, dat hem verdenkt van internatio­nale drugstrafi­ek en banden met de georganise­erde misdaad. Hoewel de Oezbeek nog niet is veroordeel­d, kon het IOC er niet mee lachen. De financiële steun voor de AIBA is sindsdien bevroren.

Ook de verdedigin­g van de al dan niet corrupte refs overtuigde het IOC niet echt. Tom Virgets, directeur van de AIBA, stelde dat de refs niet corrupt waren, dat er geen sprake was van matchfixin­g, maar ‘er waren er wel incompeten­t. We moeten ze beter opleiden’. Over zijn nieuwe interimvoo­rzitter zegt hij dan weer ‘dat er al veel over hem is gezegd en geschreven, maar iedereen is onschuldig tot het tegendeel bewezen is’.

Of Virgets zich dan geen zorgen maakt over het dreigement te worden uitgeslote­n? ‘Zeker, we nemen dat dreigement serieus. We zullen voor eigen deur vegen en het IOC bewijzen dat we een modelorgan­isatie zijn.’

‘Onze refs in Rio waren niet corrupt, wel incompeten­t’ TIM VIRGETS

Directeur AIBA

 ?? © afp ?? Vladimir Nikitin won in Rio een controvers­iële kwartfinal­e. Was de kamp eerlijk verlopen?
© afp Vladimir Nikitin won in Rio een controvers­iële kwartfinal­e. Was de kamp eerlijk verlopen?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium