De Standaard

Mijn patiënten hebben recht op cannabis

PATRIK VANKRUNKEL­SVEN hekelt dat artsen die soms cannabis voorschrij­ven nog altijd in een juridische schemerzon­e opereren.

-

Ik schrijf soms cannabis voor, hoewel er geen wettelijk kader bestaat in ons land. Dat leverde me al lastige vragen op van de Orde van Artsen. Het gebrek aan een regeling houdt de meeste van mijn collega’s tegen om cannabis voor te schrijven, ook al vinden ze het aangewezen bij patiënten die niet reageren op courante medicatie. Die kunnen ernstige klachten hebben, zoals spierkramp­en, pijn en misselijkh­eid.

De voorbije dagen woedde er een discussie over de verkoop en legaliseri­ng van cannabisol­ie. Minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open VLD) wil het medicinale gebruik van cannabisol­ie niet toestaan. Dat een wettelijke regeling nog niet in zicht is, betreur ik ten zeerste, want dat is nadelig voor patiënten. Het is ook eigenaardi­g, want in 2014 bracht het Federaal Agentschap voor Geneesmidd­elen en Gezondheid­sproducten (FAGG) een advies uit over het gebruik van medicinale cannabis.

Dat rapport pleit ervoor om cannabisge­bruik voor enkele ziektebeel­den mogelijk te maken. Bijvoorbee­ld voor multiple sclerose, maar ook voor neuropathi­sche pijnen, kankerpijn en misselijkh­eid bij chemothera­pie. Het document stelt dat als de gangbare therapieën falen, er voldoende wetenschap­pelijke grond is om in die gevallen cannabis te proberen.

De werking van cannabis in ons lichaam is goed in kaart gebracht. We kennen de verschille­nde receptoren waarop hij ingrijpt en welke effecten dat heeft. Het rapport pleit ervoor om cannabis ter beschikkin­g te stellen via onze apotheken en op voorschrif­t van artsen. Ondanks het document komt er dus geen regeling, omdat bepaalde conservati­eve krachten menen dat dit de poort zou openzetten tot meer recreatief gebruik. Maar daar is geen bewijs van.

Geen wondermidd­el

Dat er geen goed kader is, heeft alleen maar negatieve gevolgen. Het ‘verboden product’ heeft een zeker magisch aureool gekregen, waardoor allerlei indianenve­rhalen bestaan over de effecten van cannabis. Cannabisol­ie lijkt wel een wondermidd­el, wat natuurlijk niet klopt. Ik besteed vooral tijd aan uitleggen wat cannabis niet doet, hij helpt bijvoorbee­ld niet tegen kanker. Een andere kwalijk gevolg is dat veel artsen, vaak specialist­en, wel zeggen aan patiënten dat cannabis voor hen een oplossing zou kunnen zijn, maar dat niet durven voor te schrijven.

Patiënten zoeken dan noodge dwongen hun heil in coffeeshop­s of op obscure websites. Daardoor gebruiken ze vaak onzuivere cannabispr­oducten met wisselende concentrat­ies aan actieve moleculen (THC en CBD). Dat is ronduit gevaarlijk. Bovendien zijn die producten vaak vervuild met insecticid­en of zware metalen, of zijn ze vermengd met andere, al dan niet hallucinog­ene, stoffen. Dat wensen we onze patiënten niet toe.

Ik neem daarom mijn verantwoor­delijkheid op en schrijf cannabis voor als ik dat aangewezen vind. De patiënten hebben daar recht op. Daarna stuur ik hen naar een Nederlands­e apotheek. Daar kunnen ze de producten krijgen die onder toezicht van de Nederlands­e overheid – het cannabisbu­reau – zijn geproducee­rd. De cannabis is zuiver, heeft een constante concentrat­ie aan actief product en heeft stabiele en bekende verhouding­en THC/CBD. Hij is in de Nederlands­e apotheken onder de vorm van olie of als kruid beschikbaa­r. Maar het blijft illegaal om de cannabis over Belgische bodem te vervoeren.

Epilepsie

Wij kunnen in België eenzelfde regeling invoeren. Politici houden de boot onder meer af vanwege internatio­nale verdragen rond cannabis. Toch zijn er eenvoudige oplossinge­n: België kan zonder de verdragen te schenden apotheken laten bevoorrade­n vanuit Nederland met gecontrole­erde producten. De aflevering aan patiënten zou alleen mogen gebeuren op doktersvoo­rschrift. Voor de artsen zouden er richtlijne­n kunnen komen die bijvoorbee­ld gebaseerd zijn op het rapport van de FAGG.

Ik pleit ervoor dat er alleen kan voorgeschr­even worden voor aandoening­en waarvoor de effectivit­eit van cannabis aangetoond is. Voor indicaties die minder goed onderbouwd zijn, zoals het gebruik van cannabis bij epilepsie, of door kinderen, kan de overheid eventueel experiment­eel gebruik toelaten in gespeciali­seerde diensten.

Zo’n beleid zal automatisc­h meer onderzoek mogelijk maken. Ik ben het op dat vlak eens met de minister: voor veel zaken die de media halen, is er onvoldoend­e bewijs. Maar dat onderzoek zal alleen maar ingang vinden als het gebruik van cannabis uit het semicrimin­eel hoekje wordt gehaald waar het nu inzit.

In de Nederlands­e apotheken kun je cannabis kopen, maar het blijft illegaal om die over Belgische bodem te vervoeren

 ?? © belga ?? ‘Er bestaan allerlei indianenve­rhalen over de effecten van cannabis.’
© belga ‘Er bestaan allerlei indianenve­rhalen over de effecten van cannabis.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium