De Standaard

Kritiek op Israël moet kunnen

HERMAN VAN GOETHEM verdedigt de cineast Ken Loach. Dat hij kritisch is voor de regeringNe­tanyahu, maakt van hem nog geen antisemiet.

-

Er is heisa rond het eredoctora­at dat de ULB gisteren aan cineast Ken Loach uitreikte. Het debat gaat niet over zijn schitteren­de cinematogr­afische oeuvre, wel over de vraag of Loach – het is zoeken naar een precieze omschrijvi­ng – de kwalificat­ie ‘antisemiet’ of ‘negationis­t’ verdient.

MRsenator en emeritus ULBhoogler­aar Jacques Brotchi gaf een emotioneel interview aan de RTBF waarin hij Loach verweet ‘bijna’ antisemiet en ‘impliciet’ negationis­t te zijn. Opmerkelij­k was dat ook premier Charles Michel, oudstudent van de ULB, zich daarna in een toespraak in de grote synagoge van Brussel van dit eredoctora­at distantiee­rde.

Politiek spelletje

Mijn collegarec­tor Yvon Englert reageerde terecht dat de ULB zich niet leent voor ‘politieke spelletjes’. Ken Loach kreeg dus het eredoctora­at. Een universite­it is geen politieke partij, maar met zo’n eredoctora­at is het lastig om uit het woelige politieke vaarwater te blijven.

Loach is een actief en prominent lid van de Britse Labourpart­ij. Die ging in 2017 gebukt onder een polemiek waarbij voorzitter Jeremy Corbyn vanuit de eigen partij antisemiti­sme werd aangewreve­n. Loach nam de verdedigin­g van Corbyn op en ontkende ook met klem het verwijt, dat hij afdeed als een gemeen politiek spelletje. Loach heeft zich ook herhaaldel­ijk scherp en behoorlijk brutaal gekant tegen de houding van de opeenvolge­nde regeringen in Israël in de Palestijns­e kwestie, en ook dat leverde hem het verwijt van antisemiti­sme op.

Je hebt het recht om het niet eens te zijn met het beleid van de regeringNe­tanyahu in de Palestijns­e kwestie. Je hebt ook het recht om vragen te stellen bij de intentie om Israël uit te bouwen tot een Joodse staat, waarbij de Israëlitis­che nietJoden juridisch tweederang­sburgers worden. Er bestaat dan ook een belangrijk­e Joodse oppositie, weliswaar gaat het om een minderheid, die opkomt voor een billijke regeling, zoals een tweestaten­oplossing. Laten we niet vergeten dat Israël nog steeds een democratie is, met reguliere verkiezing­en en vrijheid van meningsuit­ing. Die Joodse actievoerd­ers zijn soms bijzonder fel in hun bewoording­en, maar ze ontkomen, uiteraard, aan het verwijt van antisemiti­sme.

Deze polemiek gaat niet alleen over antisemiti­sme, maar ook over de Tweede Wereldoorl­og. Loach wordt aangewreve­n in 1987 de theatervoo­rstelling Perdition te hebben geregissee­rd, over collaborat­ie tussen Joden en Duitsers in de context van de Holocaust. In een wereld van vrije meningsuit­ing is het artistieke er om zo nodig een schandaal te creëren. Het toneelstuk bood een tegengewic­ht tegen de toen nog weinig kritische analyses van de Jodenraden onder de nazibezett­ing.

Eerbaar standpunt

En dan is er ook het BBCintervi­ew uit 2017 waarin Loach de verdedigin­g van Corbyn opnam. De cineast kreeg zijdelings de vraag of de

Zoals Ken Loach rauwe films maakt, zo is hij ook heel direct in zijn bewoording­en

HERMAN VAN GOETHEM

Historicus en rector Universite­it Antwerpen.

Wat? De spanning tussen artistieke expressie, emotie en trauma maakte de discussie over het eredoctora­at van Ken Loach zo scherp. Holocaust wel of niet had plaatsgevo­nden. Loach antwoordde dat geschieden­is moet worden bestudeerd en bediscussi­eerd, waaraan hij in één adem toevoegde dat ook de oprichting van de staat Israël in 1948 en de rol van Israël vandaag het voorwerp moeten zijn van debat. Het was bepaald onhandig om niet duidelijk op die ene vraag te antwoorden. Ik heb zijn verklaring bekeken en herbekeken. Behalve zijn statement over Israël, hoor ik dat Loach duidelijk maakt dat hij geen voorstande­r is van een wet als die in België, op het negationis­me. Het is een eerbaar standpunt, dat ik ook deel.

Intentiepr­oces

Maar senator Brotchi verwijt Loach dat zijn woordenspe­l negationis­me verbergt. Zijn argwaan en gevoelighe­id zijn erg begrijpeli­jk, omdat hijzelf in de Holocaust als ondergedok­en kind een groot deel van zijn familie verloor. Maar dat intentiepr­oces was onterecht. Een onthutste Ken Loach zag zich genoodzaak­t om een expliciete en breedvoeri­ge publieke verklaring te geven, waarin hij ondubbelzi­nnig duidelijkh­eid schepte. Dat de Britse krant The Daily Mail een citaat uit zijn context had gehaald en daarna weigerde zijn verklaring volledig op de website te plaatsen, is bedenkelij­k.

Zoals Loach rauwe films maakt, zo is hij ook heel direct in zijn bewoording­en. Dat de discussie over zijn eredoctora­at zo scherp is, is toe te schrijven aan het spanningsv­eld tussen artistieke expressie, emotie en trauma. Je zou voor minder uitglijden.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium