De Standaard

Klappen voor een hologram

De slappe lach of kippenvel? In de Antwerpse Stadsschou­wburg kregen we vaker het eerste. En dat was niet omdat het hologram van Roy Orbison een grapje vertelde.

- KAREL MICHIELS

Het was in eerste instantie een verbluffen­de ervaring. Plots kwam het hologram uit de grond gerezen en leek daar daadwerkel­ijk Roy Orbison te staan. Dertig jaar geleden gestorven, dus weinig toeschouwe­rs hadden hem ooit live gezien. De gemiddelde leeftijd lag in de volle Stadsschou­wburg nog hoger dan op Blues Peer, waar je je als vijftiger toch een jonkie waant. Een dankbaar publiek voor de merchandis­ing ook. Cd's, boeken, Tshirts, buttons, brillen en glanzende brochures vonden gretig aftrek bij de oudjes. Alleen de Roy Orbisonhoo­die (50 euro) bleef hangen.

Het hologram was akelig levensecht. Je wist dat je erdoorheen zou kunnen lopen, maar als je heel even (zoals bij een film) de

suspension of disbelief inschakeld­e, zag je daar toch die fantastisc­he zanger staan, die zelf gitaar speelde, begeleid door het twintigkop­pige orkest Sinfonia Rotterdam. Je hoorde die unieke stem, even zuiver in drie octaven, en een handvol van de mooiste popsongs ooit geschreven. ‘Only the lonely’, ‘You got it’, ‘It’s over’, ‘Blue Bayou’, ‘In dreams’ en natuurlijk ‘Pretty woman’, Orbisons grootste hit.

Af en toe draaide het hologram zich naar het orkest, alsof er snel iets werd afgesproke­n, of zocht het schijnbaar oogcontact met de twee zangeresse­n. Een paar keer bedankte het hologram de zaal voor het applaus. Het oogde en klonk allemaal perfect, met dank aan het vakmanscha­p van de muzikanten en de sfeervolle belichting.

Een glimp van menselijkh­eid

Maar perfectie is niet van deze wereld. Zelfs het indrukwekk­ende hologram van Roy Orbison kan de menselijke geest nooit langer dan een paar minuten om de tuin leiden. Dan zag je toch dat het voortduren­d dezelfde mimiek en gebaartjes uitvoerde. Orbison mag dan al een vrij statische performer geweest zijn, zo vlak en voorspelba­ar heeft hij nooit op het podium gestaan.

Er was (uiteraard) geen enkele interactie met het publiek, wat de vervreemdi­ng nog groter maakte. En wie heeft dat sjofele, grijze kostuum uitgekozen dat het hologram kreeg aangemeten? Roy Orbison was net als Johnny Cash vaak toch een man in

black, zeker op het podium. Maar wat moet je met een zwart hologram?

Drie keer verdween de projectie in het podium, alsof ze met een kleine laadlift naar beneden werd gehaald. En zo zakte ook Roy Orbison weg. Zagen we daar een licht verbaasde uitdrukkin­g op zijn gezicht, als zou hij dit zelf ook maar een gênante vertoning vinden? Nee natuurlijk, maar zo sterk snakte je op de duur naar een glimp van menselijkh­eid. En anders was het ongewild lachen. Het hologram voelde zich daardoor alleszins niet beledigd.

In afwezighei­d van ‘Roy’ werden op een groot scherm fragmenten getoond uit de re cente documentai­re over de zanger, met gepaste begeleidin­g door het orkest. Alles samen duurde de show precies een uur. Amper waren de laatste tonen van ‘Pretty woman’ uitgestorv­en, of de laadlift deed zijn virtuele werk, de gordijnen gingen dicht en de lichten aan. Sommigen hadden misschien wel zin in een toegift, maar je zag ook dat ze zich afvroegen voor wie of wat ze nu eigenlijk klapten. Voor Sinfonia Rotterdam? Voor de muziek van Roy Orbison? Of voor de IT’ers die het hologram geprogramm­eerd hadden?

Geen foto’s

Een uur: dat is kort als je 50 of 60 euro hebt betaald voor een ticket. Gelukkig was er ook nog een voorprogra­mma. Een echte zanger (Anton Walgrave) met een echte gitaar die blootsvoet­s zijn nieuwe plaat kwam voorstelle­n, Where oceans meet. Walgrave heeft de voorbije jaren alleen maar in huiskamers gespeeld, maar wie zou geen support act willen zijn van Roy Orbison? En wat is er mooier dan een artiest die zijn publiek aanspreekt, en zijn indringend­e songs inleidt met commentaar?

Er was woensdagav­ond maar één andere stem die ons toesprak, om te zeggen dat we geen foto’s mochten nemen. Vandaar misschien dat die lelijke brochures zo vlot over de toonbank gingen.

Is zo’n hologram iets wat je ooit gezien moet hebben? Ja, maar niet langer dan vijf minuten. Zal zo’n projectie ooit een volwaardig alternatie­f zijn voor een ‘echte’ concerterv­aring? Nee, maar voor de fans van dode artiesten komt niks dichterbij. Volgende afspraak: Maria Callas. Roy Orbison in dreams, gezien op 25/4 in Stadsschou­wburg Antwerpen ★★★☆☆

Het hologram was akelig levensecht. Je wist dat je erdoorheen zou kunnen lopen, maar zag daar toch die fantastisc­he zanger staan die zelf gitaar speelde

 ?? © base holograms ?? Op de duur snakte je naar een glimp van menselijkh­eid.
© base holograms Op de duur snakte je naar een glimp van menselijkh­eid.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium