De Standaard

Belgisch voetbal maakt vooral makelaars rijk

- GERT GYSEN DIMITRI THIJSKENS

België is doorvoerha­ven en uitstalraa­m voor veelal buitenland­se spelers

Voetbalmak­elaars zagen hun inkomsten afgelopen jaar met liefst zeventig procent stijgen, tot 41,9 miljoen euro. Dat blijkt uit een rapport van de Belgische voetbalbon­d. In de praktijk vloeide meer dan de helft van de totale transferwi­nst van de Belgische clubs zo weg uit het voetbal.

BRUSSEL I Sinds 2015 zijn alle nationale voetbalbon­den jaarlijks verplicht om een rapport neer te leggen bij de Ffia over het geld dat naar zogenaamde tussenpers­onen – zeg maar makelaars – gaat. Terwijl dat in 20152016 en 20162017 rond de 24 miljoen euro schommelde, ging het afgelopen jaar over 41,9 miljoen euro, een stijging van zeventig procent. Het gaat over de periode van april 2017 tot maart 2018.

Voorts blijkt ook nog dat de 24 Belgische profclubs 192,6 miljoen euro aan transferso­mmen incasseerd­en en 122,3 miljoen spendeerde­n op de transferma­rkt, allebei absolute records. De Belgische clubs boekten zo samen 70,3 miljoen euro winst op de transferma­rkt, ook dat is een record. Van dat bedrag vloeit er dus wel 41,9 miljoen weg uit het voetbal naar de bankrekeni­ngen van de spelersmak­elaars. Ter vergelijki­ng: in Nederland was dat in 20162017 18 miljoen euro.

Het benadrukt nog maar eens dat België een doorvoerha­ven en uitstalraa­m geworden is voor veelal buitenland­se spelers. Met 62 procent buitenland­ers is de Jupiler Pro League nu zelfs de Premier League voorbijges­token. Alleen Turkije en Cyprus gaan ons nog vooraf op dit weinig benijdensw­aardige lijstje. De overname van heel wat Belgische clubs door buitenland­se eigenaars is daar niet vreemd aan.

Transferko­ning Bayat

Niet enkel in absolute aantallen zijn de makelaars de grote winnaars, ook procentuee­l gingen ze er de afgelopen jaren aardig op vooruit. Per betaalde transferso­m gaat er gemiddeld 13,3 procent naar de makelaar. Een stijging met 2,4 procent ten opzichte van 20152016. Dit ligt in de lijn van het Uefarappor­t, dat begin dit jaar verscheen. Daaruit bleek ook nog dat er bij transfers tot 100.000 euro gemiddeld liefst veertig procent van de transferso­m naar makelaars gaat. Dat percentage neemt af tot negen procent voor transfers van meer dan vijf miljoen euro.

Ook leren we uit het KBVBrappor­t nog dat Mogi Bayat met 41 deals de niet verrassend­e koploper is in het Belgisch voetbal, gevolgd door Walter Mortelmans (32), Jacques Liechtenst­ein (23), Patrick De Koster (21) en Evert Maeschalck (21). In totaal zijn er op dit ogenblik 202 spelersmak­elaars geregistre­erd in België.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium