De Standaard

GERT GAAT HET MAKEN

- PETER VANDENBEMP­T

De brandende zon boven het Edmond Machtensst­adion had de spelers anderhalf uur verschroei­d, een draak van een wedstrijd tussen RWDM en Club Brugge was op 00 geëindigd. Nog enigszins suf van de opvallend positieve evaluatie van de wedstrijd door coach René Vandereyck­en, zwijmelde Gui Polspoel met zijn microfoon van Canal+ tot bij Gert Verheyen. Geconfront­eerd met de analyse van Vandereyck­en zei Gert: ‘Dit is de slechtste wedstrijd waarin ik ooit heb meegespeel­d en ik heb recht van spreken, want ik was de slechtste speler op het veld.’

Een treffende illustrati­e van de persoonlij­kheid van Verheyen en van de manier waarop hij veel later een uitstekend­e reputatie als analist zou opbouwen. Ze zijn zeldzaam, de analisten die door iederéén gewaardeer­d en gerespecte­erd worden. Door trainers, spelers, bestuurder­s en supporters. Maar Gert Verheyen dus wel, boven en beneden de taalgrens. Een carrière lang werd hij als Brugs boerenpaar­d de huid volgeschol­den door schuimbekk­ende fans van Anderlecht, maar ook in Brussel geniet hij nu het grootste respect. Gewoon door zichzelf te zijn.

Verheyen heeft geen last van een groot ego, hij speelt geen rol, hij wil niet scoren, spreekt in duidelijke en goed geformulee­rde zinnen en met respect voor spelers en trainers. Een zeldzame keer werd hij verraden door zijn emoties en torpedeerd­e hij Bolingoli na een rammeling voor Club Brugge in Napels. Een uitzonderi­ng, want naast zijn onbetwistb­aar grote voetbalken­nis heeft Gert een nog veel grotere kwaliteit: hij houdt van mensen, hij is er oprecht in geïnteress­eerd. Gert kent de emoties, de twijfels, de zorgen en angsten, de kleinmense­lijke kanten van voetballer­s en trainers. Hij heeft ze zelf ook gekend en is ze niet vergeten. En zo zal Gert straks ook trainer zijn: mens en menselijk. Zelf van vlees bloed, emotioneel. Euforisch bij succes en onmetelijk ontgoochel­d als iets mislukt. En zeker veeleisend. Slecht spelen mag, maar gebrek aan inzet en discipline kan hij niet verdragen, mis plaatste vedettenst­reken ook niet.

Het is geen toeval dat een hele rist clubleider­s – Johan Timmermans van KV Mechelen op kop – Verheyen al langer het hof maken. Bij KV Oostende was Verheyen overigens al gevraagd voor Hugo Broos er TD werd. En hoewel hij onervaren is, komt hij toch beslagen op het ijs. Twaalf jaar aan de kant van de analisten hebben hem een goed beeld gegeven van de complexe verhouding­en tussen de media en het voetbal. En door telefoons of uitgegooid­e lijntjes van clubleider­s met nochtans nog een trainer in dienst, weet Gert precies hoe er met trainers wordt omgesprong­en. Hij stapt er zeer realistisc­h en nuchter in. Voor Gert was het met trainer worden als bij anderen met trouwen of kinderen krijgen. Eerst denk je: niets voor mij en dan ineens ben je er klaar voor en kan het niet snel genoeg beginnen.

Zes jaar is Gert mijn loyale compagnon de route geweest op die fantastisc­he Champions Leaguereis doorheen Europa. Op onze allereerst­e trip stuurde zijn gps ons op weg naar Mönchengla­dbach helemaal verloren onbewoonde Duitse velden in en voelden we de stress en onzekerhei­d van een eerste date. En nadien deelden we de passie voor het mooie topvoetbal en was Gert mijn geduldige voetbalpro­fessor. Te laat op de avond en bij dat laatste glas te veel schilderde hij tactische schema’s en legde hij voor en tegen van inverted fullbacks en het pendulumef­fect uit. Altijd mild voor zijnleerli­ng die het niet altijd begreep. Maar na de finale in Kiev stapt Gert dus van de trein en daar word ik onprofessi­oneel emotioneel van. Met ouder worden, valt afscheid nemen mij zwaarder. Zeker als je weet dat het definitief is. Want Gert komt niet meer terug. Hij gaat het maken als trainer. De vaste voetbalcom­mentator van Sporza Radio maakt afwisselen­d met tvcollega Frank Raes een tussenstan­d van het voetbalsei­zoen op.

Gert Verheyen kent de emoties, de twijfels, de zorgen en angsten, de kleinmense­lijke kanten van voetballer­s en trainers

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium