De Standaard

‘Conservati­even weten niet meer wie ze zijn en waarvoor ze staan’

Caroline de Gruyter over de verschuivi­ng naar rechts

- CAROLINE DE GRUYTER is Europacorr­espondent, standplaat­s Oslo. In 'Boeiende tijden' reflecteer­t zij over de actualitei­t van de voorbije week. Illustrati­e R.L. Oppenheime­r

Een van de eerste dingen die de nieuwe Duitse minister van Binnenland­se Zaken, de rechtscons­ervatieve Horst Seehofer, deed, is zijn ministerie een nieuwe naam geven. In plaats van Bundesinne­nministeri­um moet iedereen nu Heimatmini­sterium zeggen. Sindsdien heeft Seehofer er een bijnaam bij: ‘Heimathors­t’. Toen hij vervolgens een foto publiceerd­e van zijn nieuwe kabinet – zeven mannen in pak, met Seehofer in het midden – regende het grappen en grollen. ‘Niet mijn heimat’, ging op Twitter ongeveer viraal.

Maar zo grappig is dat allemaal niet. Wat Seehofer doet, doen veel politici van conservati­ef rechts in heel Europa: ze schuiven steeds verder naar rechts op in een poging om kiezers van extreemrec­hts terug te halen. Zij doen dit door langzaam maar zeker het discours en de standpunte­n van extreemrec­hts over te nemen. De hoop is dat kiezers liever voor de ‘fatsoenlij­ke’ versie gaan – waarom voor de AfD stemmen als de CSU hetzelfde biedt? Maar dit is levensgeva­arlijk. Want zo maken conservati­eve politici als Seehofer het gedachtego­ed van een politieke stroming met antidemocr­atische tendensen geleidelij­k aan mainstream.

Mentor van Orban

Seehofer komt uit het zuidDuitse Beieren, tegen Oostenrijk aan. Beieren is traditione­el en conservati­ef. Altijd al geweest. Dirndls en Bierfeste zijn er razend populair. De AfD heeft er bij de vorige verkiezing­en goed gescoord (net als in het voormalige OostDuitsl­and), mede doordat de meeste vluchtelin­gen en migranten in 2015 en 2016 daar het land binnenkwam­en. Dat legde een zware belasting op Beieren. Een deel van de AfDkiezers stemde vroeger op de CSU. Nu de socialisti­sche SPD ernstig is verzwakt, ziet de CSU de AfD als dé oppositiep­artij.

Daarom besloot de partij deze week om het kruis in overheidsg­ebouwen weer aan de muur te hangen, om zo het gras voor de voeten van ambitieuze AfD’ers weg te maaien. Daarom ook fungeert Seehofer steeds meer als mentor van de Hongaarse president Viktor Orban. Verder wil hij nu van de sancties tegen Rusland af. Hij focust steeds minder op economisch­e onderwerpe­n, en steeds meer op culturele. Een van zijn laatste uitspraken: ‘Islam hoort niet in Duitsland.’

Doe normaal

Seehofer is niet de enige die zo opereert. Vlak voor de Oostenrijk­se verkiezing­en vorig jaar klaagde HeinzChris­tian Strache, de leider van de extreemrec­htse partij FPÖ, dat de conservati­eve ÖVP zijn programma grotendeel­s had overgenome­n. Intussen zitten beide partijen in de regering en werken ze vlijtig aan wetsontwer­pen over immigratie­beperking en minder kinderbijs­lag voor mensen met gezinnen in het buitenland. ‘Beide partijen herkennen zich voor 75 procent in het regeringsp­rogramma’, zei Strache deze winter. En, snerend: ‘Misschien heeft dat iets te maken met het feit dat de een tijdens de campagne een aantal punten van de ander overgenome­n heeft.’

De Nederlands­e premier Mark Rutte gebruikte vorig jaar, voor de Nederlands­e parlements­verkiezing­en, eenzelfde tactiek. Hij richtte zich op PVVkiezers, om ze terug te halen naar de VVD. Zo plaatste hij een paginagrot­e brief in de kranten over integratie, waarin hij termen gebruikte als ‘Doe normaal of ga weg’. Zelfs traditione­le VVD’ers trokken daar de wenkbrauwe­n bij op. Maar net als ÖVPleider Sebastian Kurz won Rutte wel de verkiezing­en. Voor campagnele­iders, voor wie ‘winnen’ het enige doel is, zijn dat perfect geslaagde campagnes. In Frankrijk probeert de ‘echt rechtse’ Laurent Wauquiez, leider van de klassiekre­chtse Les Républicai­ns, hetzelfde trucje uit. Om kiezers bij het Front National weg te halen, hamert Wauquiez steeds harder op immigratie­beperking en meer veiligheid. Vorige week zette hij een nieuwe troefkaart in: een referendum over Europa.

Op lange termijn kan deze strategie desastreus uitpakken. De Britse Tories verloren de regie geheel aan de brexiteers in de partij. De Amerikaans­e Republikei­nen rolden jarenlang de rode loper uit voor ultrarecht­se stromingen als de Tea Party, tot ze er zelf door verzwolgen werden. Sinds Donald Trump de partij overnam, is klassiekre­chts er min of meer opgehouden met bestaan.

Alliantie met de nazi’s

Conservati­ve parties and the birth of democracy schrijft Daniel Ziblatt, politicolo­og aan Harvard, dat je ook de Europese geschieden­is niet kunt begrijpen zonder studie van conservati­eve partijen. De manier waarop zij op veranderin­gen reageren, bepaalt volgens hem of een democratie overleeft of niet. Zo misrekende­n de Duitse conservati­even zich begin jaren dertig door een ruk naar rechts te maken en te proberen allianties te sluiten met Hitler en de nazi’s.

Terwijl de Amerikaans­e conservati­even als was zijn in Trumps handen, riep Wauquiez’ voorganger François Fillon de Franse conservati­even vorig jaar juist op om niet op Marine Le Pen te stemmen, maar op Emmanuel Macron. Dit hielp Macron aan zijn zege: ongeveer de helft van de Fillonstem­mers stemde op hem, een derde stemde niet en slechts een zesde stemde op Le Pen. Als conservati­eve kopstukken in Oostenrijk in 2016 niet hadden opgeroepen om op de Groene hoogleraar Alexander Van der Bellen te stemmen, was de extreemrec­htse Norbert Hofer nu president geweest. Het tekent de inhoudelij­ke instabilit­eit van de Oostenrijk­se conservati­even dat ze amper een jaar later de FPÖ omarmden.

Naoorlogse christende­mocraten vormden in Europa een baken van stabilitei­t. Ze waren een buffer tegen extremisme, cultuurcla­shes en klassenstr­ijd. Wat is daarvan over? In plaats van een solide partij te onderhoude­n, gefundeerd op heldere principes, staren moderne conservati­even zich blind op peilingen en melken ze kortetermi­jnstrategi­eën uit. Ze weten niet meer wie ze zijn en waarvoor ze staan. Ze gaan voor tactieken, niet voor inhoud. De kiezer begrijpt het ook niet meer.

Daarom zijn die partijen geen buffer meer voor ondemocrat­ische tendensen en reflexen op de extreme rechterfla­nk. Integendee­l, ze vallen er zelf aan ten prooi. Zoals de Britse filosoof Edmund Burke ooit zei: ‘The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.’

Moderne conservati­even weten niet meer wie ze zijn en waarvoor ze staan. De kiezer begrijpt het ook niet meer

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium