De Standaard

Westen versus Oosten

Graaneters zijn individual­istisch, rijsteters sociaal

- (pvd)

In de sociologie gaat men er nogal eens vanuit dat, naarmate een land rijker, industriël­er en meer verstedeli­jkt wordt, de inwoners ervan steeds individual­istischer worden. Tot op het randje van egoïsme. In één woord: westers. In oosterse culturen overweegt dan weer het groepsgevo­el, de onderlinge samenhang.

Klopt niet, rapportere­n Amerikaans­e en Chinese onderzoeke­rs samen in Science Advances. Ze zetten een experiment op in Starbucksk­offiebars in zes Chinese steden, waaronder Peking, Sjanghai en Hongkong. Een min of meer verwesterd­e omgeving, zou je kunnen opwerpen; maar dat was de bedoeling. Belangrijk­er was dat sommige steden in NoordChina lagen, en andere in ZuidChina. In het noorden wordt al duizenden jaren graan gekweekt, in het zuiden al even lang rijst. De onderzoeke­rs veronderst­elden dat de verschille­nde historisch­e culturen in die regio’s ook vandaag nog doorwogen in het gedrag van hun burgers, zelfs in verstedeli­jkt gebied.

Ze observeerd­en 9.000 mensen in 256 koffiebars. ‘Een stap vooruit tegenover de onderzoeke­n die altijd weer studenten als onder zoeksobjec­t nemen’, schrijven ze. Wat bleek? De mensen in graankweke­nde gebieden – ook degenen die zelf niets met landbouw te maken hadden – gedroegen zich individual­istischer. Ze waren 10 procent meer geneigd om apart te zitten, en ze zetten stoelen opzij die door de onderzoeke­rs bewust in de weg waren gezet. In de rijststrek­en zaten de mensen – ook de nietlandbo­uwers – vaker in groep bij elkaar, en waren meer bereid om zich aan de omgeving aan te passen: ze wurmden zich bescheiden tussen in de weg staande stoelen door. Dat gold ook voor Hongkong, met zijn lange Britse traditie. Ook daar woog de samenhorig­heid van de rijstcultu­ur door.

De onderzoeke­rs opperen ook een verklaring voor het verschil in gedrag tussen graan en rijstgebie­den. Rijstteler­s moeten met elkaar samenwerke­n om de irrigatie van hun velden te coördinere­n, en elkaar helpen bij het vele werk. Rijst vergt ongeveer dubbel zo veel handenarbe­id als graan. Dat heeft zich in de cultuur vastgezet, veronderst­ellen ze.

Dat ze een verband tussen graan en individual­isme vaststelde­n, wil nog niet zeggen dat het verband tussen rijkdom en individual­isme niet meer opgaat. De rijkste en meest westerse steden bleken zelfs minder individual­istisch te zijn – of toch de klanten in de plaatselij­ke Starbucks.

Rijstteler­s moeten met elkaar samenwerke­n om de irrigatie van hun velden te coördinere­n

 ??  ??
 ?? © afp ?? Graaneters gaan alleen zitten in de Starbucks.
© afp Graaneters gaan alleen zitten in de Starbucks.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium