De Standaard

Nu Merkel op Trump-missie

Merkel probeert president Trump er vandaag van te overtuigen om de EU niet te treffen met invoertari­even op staal. Maar de Duitsers vrezen het ergste.

- VAN ONZE REDACTRICE EVITA NEEFS

BRUSSEL I De kans is klein dat Donald Trump vandaag breedlache­nd een schilfertj­e van Angela Merkels mantel zal plukken, zoals hij bij Emmanuel Macron deed. De relatie van de Amerikaans­e president met de Duitse kanselier is een stuk minder hartelijk dan met de Fransman, die eerder deze week op driedaags staatsbezo­ek mocht komen. Merkels bezoek is beperkt tot een dag.

Vorig jaar, bij haar eerste bezoek aan het Witte Huis, wilde Trump Merkel niet eens een hand geven ten behoeve van de fotografen. Niet dat Merkel daarom zit te kniezen. Voor eigen publiek zijn er geen punten te scoren door dikke vriendjes te zijn met Trump. De president is niet populair in Duitsland.

Frankrijk wordt in Washington tegenwoord­ig gezien als een belangrijk­e bondgenoot in Syrië en in de Sahel. Merkel mag daarentege­n een bolwassing verwachten. Trump neemt het de Duitsers kwalijk dat ze niet eens twee procent van hun bruto binnenland­s product aan defensie besteden, zoals afgesproke­n binnen de Navo.

De Duitse deelname aan de Nord Stream 2, de pijplijn die Russisch gas door de Baltische Zee naar Europa zal transporte­ren, ligt evenmin goed bij Trump. Hij vindt dat het project de belangen van Centraal-Europese Navolidsta­ten schaadt. Maar de grootste steen des aanstoots is het aanzienlij­ke Duitse handelsove­rschot met de VS.

Macron lijkt bij Trump dus een voetje voor te hebben op Merkel. Maar, oordeelt Christoph von Marschall van het German Marshall Fund, Trump kan er niet naast kijken dat de Duitse investerin­gen in de VS aanzienlij­k groter zijn dan de Franse en een belangrijk­e rol spelen bij de herindustr­ialisering van de VS – een verkiezing­sbelofte van Trump.

De ontvangst die beide Europese leiders in Washington te beurt valt, moge dan grondig verschille­n, ze komen met een eensluiden­de boodschap over het nucleaire akkoord met Iran en over de Amerikaans­e invoertari­even voor aluminium (10 procent) en staal (25 procent), die in maart van kracht werden.

Eerst tarieven weg, dan praten

Voor 1 mei moet Trump beslissen of hij de vrijstelli­ng die Europa op die tarieven heeft kunnen bedingen, handhaaft. De Duitse delegatie was voor haar vertrek niet echt optimistis­ch.

‘Er komt geen verlenging zonder Europese toegevinge­n’, zei Trumps economisch adviseur Larry Kudlow gisteren. Hij had het over concessies inzake ‘handelspra­ktijken, tarieven en taksen’. We beraden ons nog over de details, voegde hij eraan toe op tvzender CNBC. Eén concreet voorbeeld gaf hij wel: ‘de gelijke behandelin­g van auto’s’, verwijzend naar het feit dat de Europese invoertari­even voor auto’s een stuk hoger liggen dan de Amerikaans­e.

‘De EU is bereid te praten over onze han delsrelati­es,’ zegt een Europese diplomaat aan De Standaard, ‘maar niet voor de vrijstelli­ng op de staal en aluminiumt­arieven permanent is gemaakt of minstens voor een heel lange periode verlengd. We doen geen toegevinge­n om half illegale maatregele­n te ontlopen.’

‘Bovendien moeten de internatio­nale handelsreg­els gerespecte­erd worden.’ Dat betekent dat een tariefverl­aging voor auto’s ofwel voor alle landen moet gelden, ofwel deel moet uitmaken van een handelsakk­oord dat op minimum 90 procent van de handel tussen beide partijen slaat.

De EU heeft alvast een lijst van tegenmaatr­egelen klaarligge­n ter waarde van drie miljard euro (de VStarieven zouden de EU 6 miljard kosten). Vorige week stelde de Europese Unie zich ook ‘derde partij’ bij de procedure die China bij de Wereldhand­elsorganis­atie opstartte. Net als China bekampt de EU de grond waarop Trump de tarieven invoerde. Volgens de EU gaat het om de beschermin­g van een industries­ector en niet, zoals Trump argumentee­rde, om de nationale veiligheid van de VS.

‘Zonder Europese toegevinge­n worden staaltarie­ven van kracht’ LARRY KUDLOW

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium