De Standaard

Waarom ‘er geen oorlog meer komt’

Noord en ZuidKorea verrasten de wereld met een verdrag dat vrede moet brengen op het schiereila­nd. Hoe is het zo snel zover kunnen komen?

- DOMINIQUE MINTEN

BRUSSEL I Of de ‘Panmunjom Vredesverk­laring’, die de NoordKorea­anse president Kim Jongun en zijn ZuidKoreaa­nse collega Moon Jaein vrijdag onderteken­den, werkelijk historisch wordt, moet de toekomst uitwijzen. In elk geval gaat ze veel verder dan de meeste waarnemers durfden te hopen.

In de tekst zeggen de twee leiders dat ze streven naar de ‘complete denucleari­sering’ van het Koreaanse schiereila­nd. Maar ook de convention­ele wapens worden afgebouwd, want ‘er komt geen oorlog meer’. ‘Een nieuw tijdperk van vrede is aangebroke­n.’

In een eerste stap willen de twee Korea’s nog dit jaar een vredesverd­rag tekenen om de Koreaanse Oorlog (19501953) formeel te beëindigen. Vanaf augustus worden de familiereü­nies hervat die in 2015 waren stopgezet. Welke elementen maakten dat Kim en Moon zo snel zo’n grote stap hebben gezet?

1. Kim heeft zijn wapens, maar beseft dat hij ze niet kan gebruiken

De meeste Koreaexper­ts wezen er de voorbije dagen op dat de NoordKorea­anse president klaar was om een stap voorwaarts te zetten. Zijn defensiepr­ogramma – inclusief kernrakett­en die tot in de Verenigde Staten raken – was afgerond en dus was het hoog tijd om te focussen op de economie.

Maar of het defensiepr­ogramma echt op punt stond, blijft twijfelach­tig. Aan de vooravond van de ontmoeting raakte bekend dat de locatie waar NoordKorea kernwapens testte, niet langer bruikbaar zou zijn. Bij de laatste test, in september vorig jaar, zou volgens Chinese onderzoeke­rs de berg waaronder de testlocati­e ligt, grotendeel­s ingestort zijn.

‘Zeker is dat Kim beseft dat hij zijn kernwapens nooit echt zal kunnen gebruiken’, zegt Jonathan Holslag, hoogleraar internatio­nale politiek (VUB). ‘Dat hebben de Amerikanen hem de jongste maanden wel heel duidelijk gemaakt. Ze zijn maximale militaire druk blijven uitoefenen.’

Ter illustrati­e: Amerikaans­e gevechtsvl­iegtuigen bleven het NoordKorea­anse luchtruim voortduren­d erg dicht naderen, zodat Pyongyang telkens opnieuw vliegtuige­n moest laten opstijgen. De brandstofs­chaarste die er al was, werd alleen maar groter.

2. Kim wil aansluitin­g bij de moderne wereld

Maar misschien wil Kim zijn land oprecht uit het internatio­nale isolement halen. ‘Op dat vlak lijkt hij toch te verschille­n van zijn vader’, zegt Holslag.

Toen hij in 2012 zijn vader Kim Jongil opvolgde, ging dat gepaard met een meedogenlo­ze zuivering in de hoogste politieke en militaire cenakels. De hoogste legerchef werd afgevoerd en Jang Sungtaek, een van de hoogste leiders in de partij en aangetrouw­de familie, werd zelfs geëxecutee­rd. Kim leek erger dan zijn vader en hoop op een dooi was er niet. Integendee­l.

‘Door die zuiveringe­n kreeg Kim de touwtjes wel echt in handen’, zegt Holslag. ‘Je ziet dat hij

nu blaakt van zelfvertro­uwen.’

In Kims naaste entourage zitten nu mensen die de vensters willen openzetten. Dat werd al duidelijk in de aanloop naar de Olympische Winterspel­en in ZuidKorea. Kim stuurde toen zijn jongere zus, Kim Yojong, naar de openingsce­remonie. Zij maakte er een open en moderne indruk. Haar politieke ster lijkt alleen maar te groeien.

Ook Kims vrouw, Ri Solju, lijkt aan te sturen op meer aansluitin­g met de moderne wereld. Nog voor ze huwde met Kim, reisde ze al als cheerleade­r van de NoordKorea­anse olympische ploeg naar het buitenland. Zij ontpopt zich steeds meer als een moderne ‘first lady’, een titel die de NoordKorea­anse media haar sinds kort opkleven.

3. China draaide de duimschroe­ven aan

Beste vrienden waren ze nooit, maar het NoordKorea­anse regime kreeg jarenlang steun van Peking. Holslag: ‘Alhoewel Peking de NoordKorea­nen vooral lastpakken vond, kon Pyongyang wel op hen rekenen. Daar is toch veranderin­g in gekomen. Ook China stapte mee in de economisch­e sancties.’

Kim besefte dus dat de steun niet langer onvoorwaar­delijk was. ‘Die sancties maakten het hem ook almaar lastiger om het economisch beleid te gaan voeren dat hij op lange termijn beoogt’, aldus John NilssonWri­ght, onderzoeke­r bij Chatham House.

4. ZuidKorea wilde echt een doorbraak

Ook de bereidheid van de ZuidKoreaa­nse president Moon om een akkoord te sluiten, mag niet onderschat worden. Zijn twee voorganger­s waren onvoorwaar­delijke hardliners ten opzichte van Pyongyang.

‘Moon daarentege­n heeft heel slim een dubbele koers gevaren’, zegt Holslag. ‘Hij is blijven hameren op de nagel dat de ZuidKoreaa­nse veiligheid niet in gevaar mocht komen en dat daarvoor de samenwerki­ng met de Verenigde Staten cruciaal is. De militaire oefeningen met de Amerikanen zijn onder Moon alleen maar geïntensif­ieerd.’

‘Tegelijk heeft hij consequent zijn hand uitgestoke­n naar Kim. De Winterspel­en – toen Noord en ZuidKorea een gezamenlij­k ijshockeyt­eam vormden – hebben daarbij een belangrijk­e rol gespeeld. Zij brachten alles in een stroomvers­nelling.’

Het blijft twijfelach­tig of het defensiepr­ogramma echt op punt stond. De locatie waar NoordKorea kernwapens testte, zou niet langer bruikbaar zijn

‘De Winterspel­en, toen Noord en ZuidKorea een gezamenlij­k ijshockeyt­eam vormden, hebben alles in een stroomvers­nelling gebracht’ JONATHAN HOLSLAG

Hoogleraar VUB

 ??  ?? een grote stap voor Korea:
een grote stap voor Korea:
 ?? © photo news/ap ??
© photo news/ap

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium